VS-gezant Haiti neemt ontslag

WASHINGTON, 27 APRIL. De Amerikaanse speciale gezant voor Haïti, Lawrence Pezzullo, heeft gisteren zijn ontslag ingediend uit onvrede over het plan van de Amerikaanse regering om hardere maatregelen te nemen tegen de militaire machthebbers op Haïti teneinde een herstel van de democratie te bespoedigen.

Pezzullo wilde juist dat de in 1991 verdreven president Aristide concessies deed aan de militairen. Pezzullo (68), een gepensioneerde oud-ambassadeur in Nicaragua en Uruguay, vond dat alleen een coalitie waarin alle Haïtiaanse politieke stromingen zijn vertegenwoordigd, de weg kan bereiden voor Aristide's terugkeer. Onder druk van met name Democraten in het Congres heeft de Amerikaanse regering die politiek nu verlaten. De VS gaan zich inspannen voor verscherping van de sancties tegen het militaire bewind in Haïti. Aanhangers van Aristide hebben Pezzullo's terugtreden toegejuichd. (Reuters)