UEFA-cup lonkt voor gelukkig Inter

ROTTERDAM, 28 APRIL. In theorie lijkt Internazionale in de eerste wedstrijd van de UEFA-Cupfinale tegen Austria Salzburg een goede uitgangspositie verworven te hebben voor de return in Milaan. De Italianen wonnen in Wenen met 1-0, waardoor ze de Oostenrijkers de eerste thuisnederlaag van het toernooi toebrachten. Of de marge voldoende is om voor de tweede maal de UEFA Cup te winnen, is nog maar de vraag. Austria speelt zijn beste wedstrijden buitenshuis en Inter heeft geen elftal dat tot nu toe in eigen stadion indruk heeft gemaakt.

In de halve finale won Inter eerst de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund met 3-1. Voor eigen publiek liep de ploeg vervolgens een 2-0 achterstand op en dreigde ze onder de voet te worden gelopen door de Duitsers. Door een doelpunt in de slotfase slaagde Inter er in alsnog de finaleplaats zeker te stellen.

Vandaar dat Austria-trainer Baric zich na de opmerkelijke nederlaag in het Prater-stadion van Wenen liet ontvallen dat hij nog optimistisch gestemd was. Hij memoreerde aan de drie overwinningen die zijn team eerder dit toernooi in uitwedstrijden had behaald. Bovendien speelt zijn topscorer Jurcevic dan in tegenstelling tot gisteren wel mee, zei hij. Hij vergat te vermelden dat Pfeiffenberger, een andere spits, door een schorsing niet kan meespelen.

Austria mag dan Sporting Lissabon, Eintracht Frankfurt en Karlsruhe hebben uitgeschakeld, de ploeg staat niet te boek als een aanvallend team. Baric heeft geprobeerd verdedigen in Salzburg tot kunst te verheffen. Daarom zal het de Oostenrijkers moeilijk vallen Inter alsnog te verslaan. Bovendien kunnen de Italianen beter uit de voeten wanneer er verdedigd moet worden. De kans dat Inter de vijfde Italiaanse club in zes jaar wordt die de UEFA Cup wint (zelf won het al in 1991) en dat de Nederlanders in Italiaanse dienst Bergkamp en Jonk voor de tweede maal deze beker (eerder met Ajax in 1992) winnen, lijkt groot.

Inter kan daardoor zijn seizoen een beetje glans geven. De Milanezen kunnen zelfs nog degraderen uit de Italiaanse eerste divisie. Met een gelijkspel op het al gedegradeerde Atlanta kunnen zij zich zondag veilig stellen. In deze positie en in de wetenschap dat de UEFA Cup gewonnen dient te worden, hebben de spelers van interim-trainer Marini geleerd hard te werken en zich collectief op te stellen. Maar dat is ook het enige positieve aan het Internazionale van deze dagen.

Ondanks de aanwezigheid van Bergkamp, Jonk en Sosa maakt de roemruchte club, die tweemaal de Europa Cup voor landskampioenen won, een van de slechtste seizoenen in de geschiedenis mee. Machteloze trainers, verouderde spelers en wanhopig naar erkenning lopende sterren als Bergkamp en Jonk hebben van Inter een bleke club gemaakt. Dat was ook gisteren weer te zien. Met verschrikkelijk slecht spel en veel geluk wonnen de Italianen, dankzij een doelpunt in de 36ste minuut van Nicola Berti, meervoudig international, maar door een slepende blessure lang op non-actief. Berti, afkomstig van Parma, was de beste man van het veld omdat hij weer het hardste werkte.

Dennis Bergkamp viel nauwelijks op. Hij werkte weer hard, liet een paar leuke acties zien, maar kon zijn faam als schutter weer niet waarmaken. De Uruguayaan Ruben Sosa Ardaiz verweet hem deze week te egoistisch te zijn ingesteld. Daar zit een kern van waarheid in. De Nederlander is vooral met zichzelf bezig. Hij moet zich waarmaken en het lukt maar niet. Hij spiegelt zich aan andere buitenlanders die dezelfde perikelen meemaakten en door louter aan zichzelf te denken uit het dal kropen.

Een buitenlander als Sosa bijvoorbeeld. Weinig spelers zijn zo individualistisch als de 28-jarige dribbelaar. Maar de kleine linksbuiten scoort wel, heel vaak en heel mooi sinds hij zes jaar geleden in Italie (naar Lazio) kwam. Hij heeft naam gemaakt, hij heeft een positie afgedwongen. Bergkamp nog niet. De Nederlander mag na een slecht jaar nog bij Inter blijven, Sosa moet na twee regelmatige jaren bij Inter verdwijnen.

Sosa speelde ook Berti aan, waardoor deze kon scoren. Sosa zelf schoot vlak voor rust ook op de lat, na aangeven van Jonk. Deze Nederlander kreeg een gele kaart. Typisch voor Jonk dit seizoen. Hij speelt voor zijn doen vrij hard, geirriteerd zelfs. Vlak na rust liep Bianchi tegen zijn tweede gele kaart op. Hij hield een Oostenrijker bij zijn shirt vast en kreeg van de Deense scheidsrechter Nielsen de rode kaart.

Met een numerieke meerderheid wist Austria als een counter-ploeg niet veel raad. Doelman Zenga van Inter kreeg nauwelijks werk. De beste kansen waren nog voor Inter, onder meer voor Jonk die na een pass van Bergkamp met een diagonale schuiver de bal net naast het doel schoof. Sosa werd tien minuten voor het einde vervanger door verdediger Ferri om de defensie te versterken. Bergkamp, die in de tweede helft na uitvallen van Bianchi vooral verdedigend werk moest verrichten, werd vlak voor tijd vervangen door Dell'Anno. Het bleef 0-1. Op 11 mei volgt in het Giuseppe Meazza-stadion van Milaan de tweede finale.