Sportrechtbank laat 'schandaalwedstrijd' overspelen

BONN, 27 APRIL. Het overgrote deel van de Duitse voetballiefhebbers kan na drie spannende dagen gerust zijn. De in de populaire Duitse media al als 'schandaalwedstrijd' aangemerkte Beierse derby tussen Bayern Munchen en FC Nurnberg, die Bayern zaterdag dankzij een doelpunt van international Thomas Helmer dat geen doelpunt was met 2-1 won, is ongeldig verklaard en moet worden overgespeeld. Dat zal volgende week woensdag gebeuren, hebben de twee clubs intussen afgesproken.

De sportrechtbank van de Duitse voetbalbond (DFB) nam haar beslissing gisteren na een beraad van vijf uur in Frankfurt. Haar voorzitter Karl Schuberth, een 70-jarige gepensioneerde hoofdofficier van justitie, benadrukte dat de FDB wil blijven bij de regel dat scheidsrechtersbeslissingen bindend zijn en niet op grond van televisiebeelden achteraf kunnen worden gecorrigeerd. Maar het ging dit keer, zei Schuberth, om “een zo uitzonderlijk geval” dat de wedstrijd van afgelopen zaterdag na een protest van FC Nurnberg ongeldig moest worden verklaard.

In de 24ste minuut van dat duel sprong de bal tijdens een scrimmage vlak voor Nurnberg-keeper Kopke van Helmers hak weliswaar over de achterlijn, maar niet in maar vlak naast het doel. Scheidsrechter Hans-Jurgen Osmers, sinds zaterdag de meest geplaagde man van Duitsland, kon niet precies zien wat er gebeurde, zag zijn grensrechter Jorg Jablonski vanaf de hoekvlag aan de overzijde naar de middenstip wijzen en kende Bayern dus een doelpunt toe. Zowel Osmers als Jablonski gaf nadien, nadat dit 'ondoelpunt' zaterdag en zondag tientallen keren op de televisie was vertoond, toe een vergissing te hebben begaan. Osmers, een ervaren en gerenommeerde scheidsrechter, was gisteren naar Frankfurt gekomen om te getuigen. Grensrechter Jablonski was weggebleven, zijn zenuwen hebben het intussen begeven.

Met haar besluit volgt de sportrechtbank de mening van 91 procent van de Bundesligaclubs en _ volgens een bliksem-enquete van het massablad Bild _ 81 procent van de Duitsers. Voor velen had een rol gespeeld dat de uitslag van het duel, twee wedstrijden voor het einde van de Bundesliga-competitie, zowel voor het kampioenschap van Bayern als voor een eventuele degradatie van FC Nurnberg beslissend zou kunnen blijken te zijn. Bayern had dankzij de zege een voorsprong van twee punten op Kaiserslautern bewaard, Nurnberg was door de nederlaag binnen het bereik gebleven van mede-degradatiekandidaat Freiburg, dat zaterdag van Stuttgart won en nog maar twee punten achterligt en een beter doelsaldo heeft.

Freiburg heeft dan ook gisteren aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de DFB-sportrechtbank. Of “indirect betrokkenen” het recht hebben beroep aan te tekenen tegen een besluit om een wedstrijd tussen twee andere clubs ongeldig te verklaren was vanmorgen nog onduidelijk. DFB-rechter Schuberth meende gisteravond dat Freiburg dat recht niet heeft. Mocht hij zich daarin hebben vergist, dan moet de zogeheten DFB-bondsrechtbank vrijdag de zaak in beroep behandelen.

Bayern Munchen heeft zich, zij het morrend, neergelegd bij het besluit dat het duel tegen Nurnberg moet worden overgespeeld. Een extra recette van omstreeks een miljoen mark, waarvan tien procent naar de DFB gaat en de rest door beide clubs wordt gedeeld, is wel een troost, zei Bayern-manager Uli Hoeness. Maar hij kritiseerde het wel “dat op deze manier via televisiebeelden om de paar weken voortaan een wedstrijd ongeldig kan worden verklaard”. In het 31-jarige bestaan van de Bundesliga is tot nu toe trouwens maar een keer eerder achteraf op deze manier een scheidsrechterlijke waarneming gecorrigeerd. Dat was in 1978, toen in de wedstrijd Borussia Neunkirchen-Stuttgarter Kickers een goal was toegekend nadat een naastgeschoten bal via een staander alsnog onder de netband door in het doel was beland.

Gisteren bleek het oordeel van de sportrechtbank trouwens nog een complicatie mee te brengen. Volgens Hoeness en Bayern-oefenmeester Franz Beckenbauer had Berti Vogts, de trainer van het Duitse elftal, beloofd dat de Munchense spelers Helmer en Lothar Matthaus vanavond niet hoefden mee te doen aan een ingelaste oefen-interland in en tegen de Verenigde Arabische Emiraten als zij behalve op de beide komende zaterdagen ook midden volgende week nog (dan opnieuw tegen Nurnberg) zouden moeten spelen. De DFB weigerde gisteravond echter om de Bayern-spelers vandaag uit het Midden-Oosten naar huis te laten vertrekken.

Daarmee dreigt de verstandhouding tussen de DFB en Vogts enerzijds en Bayern en de vroegere nationale teamchef Beckenbauer anderzijds regelrecht in de vrieskou te raken. Over de oefenwedstrijd in de verre en qua voetbal niet zo interessante Verenigde Arabische Emiraten had Beckenbauer zich vorige week al sarcastisch in de Bildzeitung afgevraagd: waarom gaat Vogts in deze fase van de Duitse competitie eigenlijk niet in Australie oefenen? De DFB en Vogts, die zich met de regerende Weltmeister voorbereidt op de aanstaande WK in de VS, hadden het midweekse uitstapje naar het Midden-Oosten inderhaast afgesproken nadat de Engelse voetbalbond een voor 20 april (de verjaardag van Hitler) gepland oefenduel in Berlijn op de valreep nog had afgezegd uit angst voor rellen tussen rechts- en linksradicalen. Vrees voor dergelijke rellen had het gemeentebestuur van Hamburg eerder tot een verbod van die wedstrijd gebracht.

Voor de arme “burgerman” en “werkvoetballer” Vogts, die als international en als opvolgend teamchef toch al nooit een even stralende figuur kon worden als het artistieke natuurtalent Beckenbauer en die zich ook niet mag verheugen (zoals Kaiser Franz) in de aanhoudende gunsten van Bild en haar miljoendochter Sportbild, dreigt nu een rampje mocht zijn nationale team vanavond niet met ruime cijfers van de Verenigde Arabische Emiraten winnen. Hij loopt dan het risico dat, vlak voor de Duitse Weltmeister van 1990 begint aan de WK in de VS, velerlei massale en hoogopgelopen emoties onder Duitse voetbalmiljoenen zich op zijn hoofd gaan ontladen. Dan zouden Beckenbauer en Cruijff, Vogts en Dick Advocaat en Duitsland en Nederland als paren toch meer gemeenschappelijks kunnen krijgen dan tussen Osnabruck en Oldenzaal doorgaans wordt aangenomen.

    • J.M. Bik