SGP: ban peiling uit de publiciteit

De meeste politici zijn er vooral nerveus over, zo niet de Staatkundig Gereformeerden. Zij vrezen de opiniepeilingen niet, maar verafschuwen ze. 'Pure windhandel' is het, zo oordeelde fractieleider B.J. van der Vlies gisteravond op de Eben Haëzerschool in Drachten.

Op de avond dat het bureau Interview een nek-aan-nek-race voorspelt tussen CDA en VVD, aangeeft dat de VVD terugvalt en voorziet dat D66 zijn voorspelde groei ziet slinken, pleit Van der Vlies voor een algeheel publikatieverbod op opiniepeilingen. Want, zo constateert hij: de overtrokken aandacht voor de peilingen schaadt de campagne.

Van der Vlies vindt de lopende verkiezingscampagne de 'meest opppervlakkige' die hij heeft meegemaakt. “Het enige waar het om lijkt te draaien zijn de cijfers van de jongste opiniepeilingen en de vraag wie met wie gaat regeren. Eerlijk gezegd komt dit mij de keel uit.”

Omstreeks het middaguur vandaag waren bij de SGP nog geen adhesiebetuigingen binnen van andere partijen. De Staatkundig Gereformeerden weten ook wel dat die voor de verkiezingen niet zijn te verwachten, maar na de verkiezingen zullen ze zeker op hun voorstel terugkomen. Hoe dan? Een wettelijk publikatieverbod, dat is moeilijk te regelen in de Nederlandse verhoudingen en misschien ook wel een erg grof wapen, erkent een woordvoerder desgevraagd, maar een gentlemen's agreement, een vrijwillige afspraak tussen media en politici, dat zou toch moeten kunnen? Misschien kan de SGP eerst de meningen bij de media eens peilen. (KvdM)

    • Rob Schoof
    • Kees van der Malen
    • Yaël Vinckx