Rechter geeft maximale straf voor terreur tegen Antilliaans gezin

ZWOLLE, 27 APRIL. Het wegpesten van een Antilliaans gezin door bedreiging en mishandeling en het schreeuwen van “vuile zwart, we schoppen je in elkaar'; is dat buurtterrorisme of racisme?

Die vraag hield de politierechter in Zwolle gisteren bezig. Hij liet zijn oordeel in het midden, maar veroordeelde vier mannen in een snelrechtprocedure wel tot straffen tussen drie en zes maanden cel en betaling van 3.000 gulden 'smartegeld' aan het gezin, de zwaarst mogelijke straf voor een dergelijke rechtbank.

De vier mannen, variërend in leeftijd van 31 tot 35 jaar, zijn allen werkloos en drie van hen hebben al een strafblad wegens geweldsdelicten en diefstallen. Het zijn inwoners van de Indische buurt in Zwolle, een 'blank arbeiderswijkje' met alle kenmerken van wat in Haags jargon 'probleemcumulatie' heet: lage scholing, hoge werkloosheid, slechte en kleine woningen. De wijk was begin deze maand het toneel van rellen, waarbij de Zwolse politie de ME moest inzetten. Aanleiding vormde een Antilliaans gezin met twee kinderen, dat begin dit jaar in de buurt was komen wonen. Het gezin werd vanaf het begin vijandelijk bejegend door de buurt.

De zaak begon te escaleren toen de negenjarige dochter van een van de vier mannen eind maart voor het huisje van het Antilliaanse gezin 'het gebaar met de vinger' maakte, zoals rechter mr. R. Weenink het uitdrukte. De Antilliaanse bewoner verwijderde haar met zachte hand en sprak er een familielid van het meisje op aan, de 33-jarige Reinie E. Dat viel in verkeerde aarde, want de analfabeet Reinie ontstak in woede, liet een vriend een briefje schrijven met de boodschap 'zwart tuig verdwijn' en liet dat door het meisje bezorgen. Hij ging die dag ook zelf verhaal halen bij het gezin en dreigde volgens getuigen met brandstichting. Die nacht werd een ruit ingegooid bij het huis.

De volgende dag kreeg de Antilliaanse familie bezoek van Reinie, de vader van het meisje en twee andere wijkbewoners, die volgens eigen zeggen zo dronken waren dat ze zich niets meer van het gebeurde konden herinneren. De drie installeerden zich met een krat bier in de woning van het echtpaar en begonnen hen te treiteren. Op zeker moment wierpen ze zich op de Antilliaanse man, die hartpatiënt is. HIj werd geschopt en geslagen, door de lucht gegooid en opnieuw bedreigd met brandstichting. Pas toen de Zwolse politie met zes man ingreep, kon het slachtoffer worden ontzet. Tegen de oploop die hierdoor ontstond, werd de ME ingezet.

Volgens de advocaten van de vier verdachten was er bij hun cliënten geen sprake van 'racisme'. Officier van justitie C. van der Bas hield het op “burenterreur met aspecten van discriminatie en racisme”. Het betreffende gezin is door de gebeurtenis volgens haar in elk geval “gebroken”. De kinderen moesten tijdelijk uit huis worden geplaatst, het gezin heeft elders in Zwolle een woning betrokken.