RECEPT OP MUZIEK

Lezerspost: Marjolijn van Rietschoten stuurde mij de teksten van drie recepten die in 1949 door Leonard Bernstein op muziek werden gezet. Ze meldde in haar brief dat deze recepten 12 maart jongstleden in Randwijk, gemeente Heteren, door de mezzo-sopraan Ilona Stokvis, begeleid door Marcel Worms, ten gehore werden gebracht. Het lied 'Plumpudding' luidt als volgt:

Deux cents cinquante grammes de raisins de Malaga

deux cents cinquante gramm' des raisins de Corinthe;

deux cents cinquante gramm' de graisse de rognon

de boeuf, et cent vingtcinque gramm' de mie de pain émiettée;

Soixante gramm' de sucr' en poudre ou de cassonade;

un verr' de lait; un demi verr' de rhum ou

d'eau de vie; trois oeufs; un citron!

Muscade, gingembre, cannell' en poudre, melangés

(en tout la moitié d'une cuillère à café;)

sel fin la moité d'une cuillère à café.

Helaas heb ik in mijn archief met gerechten-van-beroemde-mensen geen recept van componist Bernstein kunnen vinden. Wel vond ik in The Opera House Cookbook een recept voor 'Créole meat pies' van 'onze' Riccardo Chailly, dat ik als volgt, enigszins vrij, vertaalde. In plaats van puff pastry maak ik gebruik van handige plakjes diepvries bladerdeeg. De Créole pies werden

Chailly flappen.

1 pakje diepvries bladerdeeg

1 ui

15 gram boter

1 eetlepel olijfolie

250 gram gehakt naar keuze

1 hardgekookt ei

10 groene gevulde olijven

50 gram rozijnen

2 eierdooiers

zout, peper

Laat het bladerdeeg ontdooien. Wel de rozijnen ongeveer een half uur in water. Bak de gesnipperde ui in een mengsel van boter en olie. Voeg het gehakt toe en bak het korrelig-gaar. Prak het gepelde ei. Halveer de olijven. Roer ei, olijven en uitgelekte rozijnen door het gehakt-uimengsel en breng het op smaak met zout en peper. Leg in het midden van elk deegplakje wat vulling. Maak de randen van het deeg vochtig met water. Vouw de deegplakjes diagononaal dubbel en druk de randen goed op elkaar. Bestrijk de bovenkant van deze Chailly-flappen met eierdooier en bak ze in een voorverwarmde oven van circa 180 graden in ongeveeer 25 minuten gaar en lichtbruin.

    • Anne Scheepmaker