Ploegmaat bezorgt Cipollini in sprintduel hersenschudding

SALAMANCA, 27 APRIL. Sprinter Mario Cipollini belandde gisteren na de eerste etappe in de Ronde van Spanje in het ziekenhuis. Adriano Baffi week in de eindsprint van zijn lijn en reed zijn ploegmaat daardoor in de hekken. De spectaculaire valpartij liep af met een lichte hersenschudding en een gapende hoofdwond voor Cipollini. Baffi werd gedeklasseerd en de Fransman Laurent Jalabert tot winnaar uitgeroepen. De Zwitser Toni Rominger behield ondanks een lekke band in de slotfase de leiding in het algemeen klassement.

Op weg naar zijn dertiende overwinning van het seizoen week Baffi vlak voor de finish in Salamanca flink van zijn lijn af. Hij voelde een concurrent in de rug, wilde het gat langs de dranghekken afsluiten door naar links te gaan. “Ik wist niet dat Cipollini achter me zat. Ik lette alleen op Jalabert”, verklaarde de Italiaan later.

Cipollini dacht zijn ploeggenoot nog te kunnen passeren. Hij raakte echter een groot rubberen bierblik van sponsor Aguila en knalde vervolgens frontaal op een dranghek. Iedereen vreesde het ergste na de spectaculaire buiteling, maar de verwondingen vielen nog mee. Vandaag mag Cipollini het ziekenhuis verlaten en terug naar Italie reizen.

De jury zette Baffi terug naar de laatste plaats in de uitslag en liet de Fransman Laurent Jalabert als winnaar huldigen. Ploegleider Vicino tekende protest aan tegen de straf van Baffi. Dat werd echter afgewezen.