Martinair boekt over 1993 winst van 50 mln

HOOFDDORP, 27 APRIL. De luchtvaartmaatschappij Martinair heeft vorig jaar een winst uit eigen bedrijfsvoering, de netto exploitatiewinst genoemd, behaald van 50 miljoen gulden. Het resultaat bleef daarmee vrijwel gelijk aan de winst over 1992.

Inclusief boekwinsten kwam de winst voor belastingen uit op 97 miljoen gulden. Dat betekent een daling van 38 miljoen ten opzichte van 1992 toen Martinair een netto winst voor belastingen boekte van 135 miljoen gulden. Martinair-topman M. Schröder, die de jaarcijfers van zijn maatschappij vanmorgen in Hoofddorp bekendmaakte, verklaarde de daling door te wijzen op de forse boekwinsten die Martinair in 1992 boekte op de verkoop van vliegtuigen. In 1992 bedroeg die boekwinst, alleen door de verkoop van vliegtuigen, 85 miljoen gulden. Het afgelopen jaar hield Martinair veel minder geld over aan de verkoop van toestellen.

De omzet was vorig jaar vrijwel even groot als in 1992 en kwam iets boven een miljard gulden uit. Het aantal vervoerde passagiers liep terug. In 1993 vervoerde de luchtvaartmaatschappij, die voor 34 procent in handen is van de KLM en voor 49 procent van het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd, 1,6 miljoen passagiers. In 1992 was dat nog 1,7 miljoen. Het aantal passagiers naar de Canarische Eilanden en bestemmingen rond de Middellandse Zee nam met 6 procent af, het vervoer naar verre bestemmingen groeide met 12 procent.

Het vrachtvervoer van Martinair had sterk te lijden onder de economische recessie. Overcapaciteit en dalende tarieven drukten net als in 1992 de resultaten. Schröder meldde ook dat zakenvluchten op Oosteuropese bestemmingen een opmerkelijke groei doormaken. Vooral Riga, Kiev, Vilnius, Tallinn en Tbilisi waren het afgelopen jaar in trek.