Kritiek op lage verkoopprijs van aandeel UAP

PARIJS, 27 APRIL. De verkoopprijs van 152 franc per aandeel van de grote Franse verzekeringsmaatschappij UAP is een buitenkans voor de particuliere koper, maar betekent een ongunstige uitverkoop van het Franse staatsbezit.

Die kritiek steeg gisteren op nadat de minister van financiën de prijs had bekend gemaakt. Vooral het dagblad Le Monde schreef een spottend stuk op de voorpagina onder de titel 'Capitalisme à la française'. Daarin wordt gesteld dat het moment van de privatisering ongunstig is. Niet alleen is de beurskoers van het aandeel de laatste maanden met 25 procent gedaald, de Parijse beurs is over de hele linie te ongedurig voor dit soort grote plaatsingen. Maar, vervolgt Le Monde, de regering heeft zo veel ongedekte cheques afgegeven aan Air France en andere bedrijven en groepen in nood dat zij het geld gewoon nodig heeft. Volgend jaar bij de presidentsverkiezingen moet de boekhouding kloppen, liefst met aantoonbaar economisch herstel.