KNVB

De KNVB gaat zich naar aanleiding van de uitspraak van de sportrechtbank van de Duitse voetbalbond om de wedstrijd Bayern Munchen-FC Nurnberg na een foutieve scheidsrechtersbeslissing over te laten spelen, beraden over het gebruik van televisiebeelden bij de tuchtrechtspraak. Dat zegt G. Stolk, voorlichter van de Nederlandse voetbalbond, vanmorgen in een reactie.

Televisiebeelden worden door de KNVB op dit moment alleen als aanvullend bewijs gebruikt. Ook als een arbiter een onregelmatigheid over het hoofd ziet die wel door een rapporteur is geconstateerd, wordt in bijzondere gevallen soms van televisiebeelden gebruik gemaakt, aldus de voorlichter.

Scheidsrechter John Blankenstein, sinds 1980 actief in het betaald voetbal, vreest voor de precedentwerking die van de Duitse uitspraak kan uitgaan. “De Duitse voetbalbond begeeft zich op drijfzand. Waar begint deze ontwikkeling en waar eindigt zij? De consequenties kan ik nog niet overzien en de voetbalbond ook niet, lijkt mij.”

Blankenstein wijst erop dat in iedere wedstrijd discutabele beslissingen worden genomen. “Fouten en missers, ook die van de arbitrale leiding, horen bij het spel. Is een foutieve inworp straks aanleiding genoeg om een wedstrijd te laten overspelen? Wat mij betreft blijft deze uitspraak een uitzondering.”