Jeltsin: geen oefening Rusland-VS

MOSKOU, 27 APRIL. President Jeltsin heeft gisteren het Russische ministerie van defensie geadviseerd om geplande Russisch-Amerikaanse militaire oefeningen te heroverwegen. Het 'advies' komt een week nadat het Russische parlement afgelasting van de oefeningen had gevraagd en een dag voordat Jeltsin met het parlement een memorandum over een politieke wapenstilstand wil ondertekenen.

“Na het bestuderen van de mening van afgevaardigden in de Doema, militaire experts en de oppositie, heeft de president de minister van defensie aanbevolen aanvullende consultaties met de Amerikaanse zijde te houden”, zo maakte het Kremlin in een schriftelijke verklaring bekend. Wat het onderwerp van die consultaties zou moeten zijn, bleef onduidelijk. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, heeft in een reactie op de verklaring zijn Russische collega, Pavel Gratsjov, gebeld met het verzoek de gezamelijke manoeuvres niet af te gelasten.

De gezamelijke oefeningen - een gesimuleerde vredesoperatie - zouden in juli in de buurt van de Wolga worden gehouden met niet meer dan 1.500 man van beide landen en geen zware wapens. Maar ze hebben een hoge symbolische waarde omdat ze in het hart van de voormalige Sovjet-Unie plaats zouden hebben. Het Russische parlement, de Doema, heeft zich vorige week kritisch uitgelaten over de gezamenlijke manoeuvres. Vooral communistische en nationalistische afgevaardigden vinden dat de onenigheid met de NAVO over het conflict in Bosnië en over het Partnership for Peace-initiatief tot terughoudendheid noopt in de relaties met de VS.