Holyfield dankt de Heer voor boksjaren

ATLANTA, 27 APRIL. Evander Holyfield heeft gisteravond op doktersadvies een punt achter zijn bokscarriere gezet. De zwaargewicht heeft hartproblemen. Zijn prive-arts Ronald Stephens zei dat hij bij het titelgevecht tegen Michael Moorer, afgelopen vrijdag in Las Vegas, niet in levensgevaar heeft verkeerd, “maar hij had wel kunnen flauwvallen”.

Holyfield (31) werd de afgelopen dagen uitgebreid onderzocht in een ziekenhuis in Atlanta. Een cardiogram, vrijdagavond gemaakt na het verlies van zijn twee wereldtitels (WBA en IBF-versies) aan Moorer, wees op een aandoening die uitgebreidere testen noodzakelijk maakten. Gisteren kwam aan het licht dat zijn hart al enkele jaren een zwakke conditie heeft en dat voortzetting van zijn actieve loopbaan medisch gezien niet verantwoord is.

Stephens noemde het “een absoluut mirakel” dat Holyfield in zijn gevecht tegen Moorer de twaalf ronden heeft kunnen uitboksen. Volgens de arts was het niet mogelijk de hartafwijking al in een eerder stadium te ontdekken. Holyfield, die met name in de eerste ronden van het titelgevecht een vermoeide indruk maakte, werd direct na het duel met Moorer opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Na uitgebreide onderzoeken kwamen de hartproblemen aan het licht. “Nu begrijp ik eindelijk waarom ik me de afgelopen twee jaar zo vaak en zo snel zo moe voelde”, zei een opgeluchte Holyfield gisteren. “Ik kan slechts de Heer danken dat ik 23 fantastische boksjaren heb gehad en al mijn doelstellingen _ van Boys Club-kampioen tot wereldkampioen _ heb bereikt.”

Holyfield was tien jaar jaar profbokser. In die periode won hij 30 gevechten en verloor hij er twee. Hij was twee keer wereldkampioen in het zwaargewicht en heeft aan startgelden circa 200 miljoen gulden verdiend. Volgens zijn dokter kan Holyfield “een gewoon leven” leiden, “mits hij het wat rustiger aan gaat doen”.

Een andere oud-wereldkampioen in het zwaargewicht, Mike Tyson, heeft in een interview met Larry King voor de camera's van CNN gezegd dat hij een come-back wil maken. Het gesprek, dat op 4 mei zal worden uitgezonden, vond plaats in een gevangenis in de Amerikaanse staat Indiana. Tyson verblijft daar sinds hij 1992 werd veroordeeld wegens de verkrachting van een deelneemster aan een schoonheidswedstrijd. Over ongeveer een jaar mag Tyson de strafinrichting verlaten.

“We hebben over van alles en nog wat gesproken”, zei King. “Over religie. Over seks, wat hij niet mist. Over liefde, wat hij evenmin mist. En over boksen, wat hij wel mist. Hij komt zeker terug.”

Volgens King wil Tyson, die dagelijks twee keer traint, “niet voor het geld” terugkeren in de ring, “maar om te laten zien dat hij nog steeds grote bokskwaliteiten heeft.” Een treffen met Riddick Bowe, die in november vorig jaar zijn wereldtitel kwijtraakte aan Holyfield, wil Tyson uit de weg gaan. King: “Tyson ging met Bowe naar school. De twee zijn vrienden. Tyson vertelde dat hij geen vrienden wil neerslaan.”