Hoechst: 16 pct meer kwartaalwinst

Hoechst heeft de wind weer in de rug. In de eerste drie maanden van dit jaar boekte het Duitse chemieconcern een winst voor belastingen van 506 miljoen mark, 16 procent meer dan in dezelfde periode van verleden jaar.

Vooral in het buitenland draaide het concern beter.

“Veel duidt erop dat de stimulans vanuit het buitenland zal aanhouden en dat daardoor de recessie in Duitsland via de export kan worden overwonnen.” Dit verklaarde Hoechst-topman Wolfgang Hilger gisteren in de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders. Dat het in Duitsland nog niet geheel naar wens verloopt, blijkt uit het feit dat de winst van de moedermaatschappij minder sterk steeg dan die van het gehele concern.

Hoechst AG meldde een stijging van de kwartaalwinst met 8 procent tot 237 miljoen mark. De omzet bij de moedermaatschappij verminderde met 2 procent tot 3,56 miljard mark, terwijl die van het hele concern met 10 procent toenam tot 12,0 miljard mark.

De vermindering van de omzet bij Hoechst AG ontstond vooral doordat de gewasbeschermingsmiddelen werden samengevoegd met die van Schering. Daartoe is een gezamenlijke onderneming opgericht, waarin Hoechst voor 60 procent deelneemt en Schering voor 40 procent.

In het afgelopen jaar presteerde Hoechst slecht. De winst voor belastingen kelderde met ongeveer 42 procent tot 1,23 miljard mark. Het was het derde achtereenvolgende jaar dat de winst daalde. De jaaromzet nam met slechts 0,4 procent toe tot 46,05 miljard mark.

Voor topman Hilger was het zijn laatste aandeelhoudersvergadering in de functie van directievoorzitter. De 64-jarige chemicus, die 36 jaar bij Hoechst heeft gewerkt, wordt opgevolgd door de tien jaar jongere econoom Jürgen Dorman. Net als bij BASF en Bayer staat er nu geen chemicus meer aan het hoofd.