Heineken vraagt om verbod van blokkades

DEN HAAG, 27 APRIL. Heineken vraagt vandaag aan de rechter de blokkades van de bedrijfsterreinen in Den Bosch en Zoeterwoude te verbieden. De onderneming heeft besloten tot een kort geding, nu de Industriebond FNV niet heeft voldaan aan het ultimatum om vóór acht uur vanmorgen de poortblokkades op te heffen. Het geding zou vanmiddag om vijf uur dienen voor de president van de rechtbank in Den Haag.

Heineken beperkt zijn eis bewust tot de blokkades en vraagt de rechter niet de staking te verbieden. “Dat is in het Nederlandse stakingsrecht vrijwel onhaalbaar”, aldus de woordvoerder van de brouwerij. Volgens Heineken kunnen de poortblokkades als een onrechtmatige daad worden beschouwd. “Als we niet het gevoel zouden hebben dat we in ons recht staan, zouden we er niet aan beginnen.” Bij de Industriebond FNV is men verbaasd over het kort geding. “Van een blokkade is geen sprake, iedere werkwillige mag naar binnen”, aldus de woordvoerder.

De staking bij Heineken door leden van de Industriebond FNV is vanmiddag de zevende dag ingegaan. De Industriebond FNV is inmiddels bereid akkoord te gaan met het voorstel van Heineken van twee procent loonsverhoging in een tweejarige CAO, maar eist daarvoor de garantie dat bij de onderneming tot 2000 geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Heineken, dat tot 1998 al een dergelijke garantie heeft afgegeven, weigert die periode nu al te verlengen. De nieuwe CAO, die per 1 januari 1994 had moeten ingaan, geldt voor 3.700 van de 5.000 werknemers.

Heineken is inmiddels naar eigen zeggen druk bezig om bier vanuit buitenlandse brouwerij-vestigingen bij Nederlandse afnemers af te leveren. Heineken, dat de helft van de Nederlandse biermarkt voor zijn rekening neemt, denkt zo alle afnemers voor koninginnedag te kunnen bedienen. De Industriebond FNV bestempelt de uitspraken van Heineken als “psychologische oorlogvoering”. Volgens de bond beschikken de buitenlandse brouwerijen niet over voldoende capaciteit om ook de Nederlandse markt te bevoorraden.