Fuchs won titels dankzij verboden tabletten

BONN, 27 APRIL. Speerwerpster Ruth Fuchs heeft gisteren erkend dat ze op weg naar haar olympische titels in 1972 en '76 anabole steroiden heeft geslikt. De atlete uit de voormalige DDR slikte turinabol-tabletten van 1972 tot 1980 gedurende de veeleisende krachttrainingen in de wintermaanden.

“Het was een drug die het herstel van mijn lichaam bevorderde na de harde training in de winter”, verklaarde de thans 47-jarige Fuchs, die voor de SPD een zetel in het Duitse parlement inneemt. “Maar het was geen drug die invloed had op mijn prestaties. Ik wist dat ik iets deed dat niet was toegestaan, maar ik was ervan overtuigd dat atleten in andere landen precies hetzelfde deden. Ik heb er dan ook geen slecht geweten aan overgehouden.”

Fuchs was in haar actieve carriere bijzonder constant. Ze won 113 van haar 129 wedstrijden. Naast haar olympische titels werd ze Europees kampioene in 1974 en '78, won ze vier Europese- en twee wereldbekerfinales en verbeterde het wereldrecord zes keer.

Fuchs is vermoedelijk de eerste olympisch kampioene die, zonder ooit positief bevonden te zijn, erkent dat ze illegale middelen heeft genomen. Vele andere toonaangevende DDR-atleten hebben sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 toegegeven dope te hebben gebruikt, maar geen van hen was tweevoudig olympisch kampioene.

Fuchs is bezorgd over de toekomst van de sport. “De groeihormonen die tegenwoordig worden gebruikt, zijn veel gevaarlijker dan de simpele steroiden uit mijn tijd. Ik ben voorstander van een dopingvrije sport. Net zoals ik hou van een wereld zonder wapens. Het probleem is dat de marktwaarde van een atleet wordt bepaald door een olympische titel.”

Fuchs vindt dat de discussie over doping de verkeerde kant opgaat. “Het is niet correct na een overwinning van een Chinese atleet met een beschuldigende vinger te wijzen en dat na een zege van een Amerikaanse of Engelse atleet niet te doen. Dat is niet de manier om met deze materie om te gaan”, meent Fuchs, die geen nadelige lichamelijke gevolgen aan het dopinggebruik heeft overgehouden.

De kettingrookster Fuchs, die naar eigen zeggen nooit gedwongen is doping te gebruiken, zei verder nog dat ze tegenwoordig als lid van het parlement “meer drugs gebruikt in de vorm van caffeine en nicotine dan in mijn sportieve loopbaan, maar niemand die daarin is geinteresseerd.”