Chemiesector omhoog op rustige effectenbeurs

AMSTERDAM, 27 APRIL. De chemiesector op de Amsterdamse effectenbeurs profiteerde vanmorgen van de kooplust van beleggers.

AMSTERDAM Na gunstige kwartaalcijfers van Akzo en de Duitse collega Hoechst menen beurshandelaren dat de vooruitzichten voor deze bedrijven zijn verbeterd.

Akzo boekte na aftrek van het slotdividend van 5 gulden per saldo een winst van 3,20 gulden op 225,10 gulden. Er werd behoorlijk gehandeld in het fonds. In ruim anderhalf uur gingen er ruim 285.000 aandelen over de toonbank. Gisteren was Akzo ook al de nummer 1 op de omzetlijst van het Damrak. De Arnhemse chemiegigant stond met een omzet van 227 miljoen gulden zelfs boven de traditionele lijstaanvoerder, Koninklijke Olie.

Collega DSM, die pas eind mei met de cijfers over het eerste kwartaal komt, profiteerde van de koerswinst van Akzo. DSM trok 2,10 gulden aan op 139,80 gulden bij hoge omzetten. Het concern komt dicht in de buurt van het 'all-time high' van 142,50 gulden in 1989. De laagste koers behaalde het Limburgse concern in maart 1993 op 66,40 gulden.

De Amsterdam EOE-Index, die gisteren sloot op 418,42 punten, was omstreeks het middaguur een halve punt gedaald. Gisteren steeg de index enkele punten. De obligatiemarkt was vriendelijk gestemd door de goede stemming op de Newyorkse beurs gisteravond. Toch reageerde de Amsterdamse aandelenmarkt nauwelijks op de koersontwikkelingen op de obligatiemarkt.

Heineken zette zijn opmars, ondanks de staking in Nederland, voort. Net als gisteren klom het bedrijf en wel met 2,10 gulden op 243,10 gulden. Nedlloyd werd getroffen door winstnemingen op 79,60 gulden, een verlies van 1,20 gulden. De laatste maanden stond het transportconcern in de belangstelling door de nieuwe topman en de betere vooruitzichten.

VNU ging per saldo, ondanks een slotdividend van 2,60 gulden, vooruit tot 180,70 gulden, een plus van 2,80 gulden. Elsevier klom een gulden op 167,50 gulden en Wolters liet een dubbeltje liggen op 110,20 gulden. De financiële waarden zoals ING en Amev lagen slecht in de markt. ING leverde acht dubbeltjes in op 78,40 gulden. Amev zakte 1 gulden tot 73 gulden. Aegon trok daarentegen twee dubbeltjes aan op 97,70 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben gisteren maar weinig veranderingen ondergaan. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen daalde met niet meer dan 6,24 punten. Dat was evenwel voldoende om door de 3700-grens te zakken. De eindstand kwam uit op 3699,54. Wall Street is vandaag gesloten wegens de begrafenis van ex-president Nixon.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was de handel buitengewoon rustig. De omvang van de handel bedroeg niet meer dan 210 miljoen aandelen. De Nikkei-index van 225 fondsen ging met 100,22 punten omhoog tot 19.729,15.