CD-kiezer is vooral een klager

Hij is opgevoed in de aloude vakbondstraditie, zegt de man door de telefoon. Zijn vader was voorzitter van de Haagse afdeling van de Bouw- en Houtbond FNV. Misschien dat meneer Stekelenburg hem nog kent? Aan de andere kant van de lijn knikt FNV-voorzitter Johan Stekelenburg. De man vertelt verder: hij heeft altijd op de PvdA gestemd, maar nu niet meer. De politiek moet wakker worden geschud. De man denkt erover Centrumdemocraten te stemmen.

Johan Stekelenburg is de eerste bekende Nederlander die plaats neemt achter de telefoon van het Regionaal Steunpunt Allochtonen in Den Haag. Het steunpunt begon gisteren een actie waarbij mensen die denken CD of CP'86 te stemmen, konden bellen. Bij het steunpunt proberen diverse mensen hen van dat voornemen af te brengen.

De voorzitter van de FNV heeft zijn huiswerk goed gedaan; papieren en affiches met daarop het stemgedrag van CD-leider Janmaat zitten in zijn tas. Tegen een arbeidsongeschikte werknemer vertelt hij dat Janmaat tegen hogere vergoedingen voor gehandicapten heeft gestemd. “Hij verdedigt dus niet uw belangen.” Tegen een werkloze vertelt hij dat Janmaat tegen het recht op een vaste en volwaardige arbeidsplaats heeft gestemd. En de gevestigde politiek wakker schudden door op extreem-rechts te stemmen? “Dat zeiden ze in 1933 ook”, weet Stekelenburg.

De meeste bellers geven blijk van afgunst. Een vrouw heeft net een centrum voor asielzoekers in de wijk gekregen. “De gemeente maakt hun toiletten en tuinen schoon. Bij mij heeft nog nooit een ambtenaar de wc-pot gepoetst.” De boodschap is: 'ze' krijgen een hogere uitkering, eerder een huis en hun vele kinderen maken te veel lawaai. Zelf komt de vrouw uit een gezin met acht kinderen. “Maar dat waren andere tijden.”

Na anderhalf uur heeft Johan Stekelenburg zes bellers te woord gestaan. Hij is niet verrast door de reacties. “De echte racisten hebben nog niet gebeld. Met deze mensen viel nog te praten, het wordt pas erger als de ze alleen maar blijven schelden.” (YV)

    • Rob Schoof
    • Kees van der Malen
    • Yaël Vinckx