Arrestatiebevel tegen Schneider

BONN, 27 APRIL. De rechtbank in Frankfurt heeft eerder dan verwacht, gisteren namelijk, een aanhoudingsbevel wegens kredietbedrog en valsheid in geschrifte uitgevaardigd tegen de gevluchte onroerend-goedgigant Jürgen Schneider. Op grond van dat bevel zijn tegelijkertijd internationale uitleveringsverzoeken uitgegaan. Het bevel geldt niet voor Schneiders vrouw.

De 59-jarige Schneider, die 6,5 miljard mark aan kredieten bij Duitse banken losmaakte, nog circa 200 miljoen schulden bij bouwbedrijven heeft en in het paasweekeinde met zijn vrouw en twee kinderen naar een nog steeds onbekende plaats in het buitenland uitweek, heeft ook geen toegang meer tot een bedrag van zo'n 150 miljoen mark dat hij in maart naar Zwitserse banken overgemaakt. Een woordvoerder van die banken verklaarde gisteren in Genève dat dat geld sinds medio april geblokkeerd is na een strafklacht van de Deutsche Bank, die Schneider 2,2 miljard krediet verleende.

De Zwitserse plaatsvervangend officier van justitie Lauren Kasper-Ansermet verklaarde dat de rekeningen zijn geblokkeerd naar aanleiding van een onderzoek naar witwaspraktijken dat sinds een dag of tien loopt. Dat gebeurde op verzoek van een Duitse bank. De naam daarvan wilde de officier niet geven, maar volgens Zwitserse kranten gaat het om de Deutsche Bank. Aan haar uitleveringsverzoek heeft de rechtbank het verzoek aan banken in andere landen toegevoegd om rekeningen van Schneider te bevriezen.