Akzo Nobel ziet kwartaalwinst 30 procent stijgen

ARNHEM, 27 APRIL. Akzo Nobel, de nieuwe, gefuseerde fabrikant van chemische produkten, lakken en coatings, farmaceutische produkten en vezels, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zijn netto winst met 30 procent zien stijgen tot 281 miljoen gulden, vergeleken met de eerste drie maanden van 1993.

Dit heeft het concern gisteren tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van Akzo in Arnhem bekendgemaakt. De beurs in Amsterdam reageerde opgetogen met een winst van 8,50 gulden voor Akzo Nobel; de slotkoers bedroeg 226,90 gulden.

Voor een goede vergelijking van de resultaten over het eerste kwartaal zijn 'pro forma' cijfers vermeld voor Akzo Nobel over de eerste drie maanden van 1993, alsof de twee concerns toen al waren samengevoegd. Daaruit blijkt dat de omzet met 9 procent toenam tot 5.781 miljoen gulden, het bedrijfsresultaat met 30 procent tot 465 miljoen en de netto winst per aandeel van 3,04 gulden tot 3,96 gulden. Op een enkele tegenstem na aanvaardden de aandeelhouders gisteren het voorstel om over 1993 in totaal 6,50 gulden per aandeel Akzo uit te keren. In november was al 1,50 gulden betaald. Van de netto winst minus buitengewone lasten en -baten wordt 43 procent aan aandeelhouders uitgekeerd, tegen 42 procent in 1992.

Bestuursvoorzitter jhr. mr. A.A. Loudon die voor de laatste maal in deze functie de aandeelhoudersvergadering toesprak, ziet ook de rest van 1994 met vertrouwen tegemoet. In 1993 daalde de netto winst nog met 15 procent. De synergie-effecten (kostenvoordelen) van de fusie met het Zweedse Nobel Industries zullen dit jaar de resultaten al ondersteunen, maar pas vanaf 1995 goed merkbaar worden, aldus Loudon. Akzo Nobel wil vooral groeien in het Verre Oosten en de VS. De activiteiten in Europa, waar nu 70 procent van de produktie en de verkoop plaatsheeft, zullen niet minder worden maar de winst zal vooral gebruikt worden voor uitbreidingen in groeimarkten buiten Europa.

Alleen over de groep vezels uitte Loudon zorgen. Die groep heeft haar bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal weliswaar zien verdubbelen van 14 tot 20 miljoen gulden, maar blijft ver achter bij de rest door lage verkoopprijzen. Vooral de resultaten van textiele vezels stonden onder zware druk. Akzo Nobel probeert een partner te vinden om de textiele polyester-garens in een joint venture onder te brengen.

Gisteren kreeg de Akzo Nobel-directie toestemming om de vergoeding van de commissarissen, die jarenlang niet was aangepast, met een variable uitkering te verhogen. De commissarissen krijgen nu een vaste vergoeding van 50.000 gulden per jaar; het douceurtje zal 1.000 gulden bedragen per dubbeltje dat de jaarlijkse dividenduitkering de 4 gulden te boven gaat. Bij de 6,50 gulden dividend over vorig jaar krijgen de commissarissen dus ieder 25.000 gulden extra uitgekeerd.