Aantal bedrijven dat onderzoek doet daalt sterk

DEN HAAG, 27 APRIL. Het aantal bedrijven in Nederland dat iets doet aan onderzoeks- en ontwikkelingswerk is van 6600 in 1988 teruggelopen tot 4300, een daling met ruim eenderde. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek in opdracht van Economische Zaken.

Een andere associatie is verweven met de suggestie “samen eens een kop koffie te drinken”. Ook hier gaat het niet om het gezamenlijk genieten van een al of niet pittig brouwsel, maar om datgene wat erdoor wordt geïmpliceerd. Bijvoorbeeld een stoutmoedig plan dat nodig eens moet worden doorgepraat, of een aanstaande reorganisatie die nog niet officieel een reorganisatie mag heten - en dus ook nog geen onderwerp van een formele vergadering met een echte agenda mag zijn. De uitnodiging samen een kop koffie te drinken kan zelfs een veelbelovende lading hebben; misschien hangt er promotie in de lucht. Maar het kan ook de eerste stap zijn van een chef die een ondergeschikte tot een hogere produktie wenst te brengen of zelfs wil suggereren dat de arme drommel maar eens naar ander werk moet uitzien. Zo kan de geïnviteerde, als het geen zuivere koffie is, nog lelijk op de koffie komen.