VN: Servische wapens weg van Gorazde

SARAJEVO, 26 APRIL. De Bosnische Serviërs zijn bezig hun zware wapens uit de omgeving van de moslim-enclave Gorazde weg te halen, zo heeft de VN-vredesmacht in Bosnië vastgesteld. De komende nacht loopt het ultimatum van de NAVO af dat van hen eist dat ze hun wapentuig op twintig kilometer van het centrum van de stad hebben teruggetrokken.

De commandant van de VN-strijdkrachten in Bosnië (UNPROFOR), de Britse generaal Rose, zei gisteren alle vertrouwen te hebben dat de Serviërs op tijd hun wapens zullen hebben teruggetrokken. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Christopher zei vanmorgen in Londen echter dat de Serviërs weliswaar een deel van hun wapens hebben weggehaald, maar nog niet genoeg om een aanval van de NAVO te voorkomen: “Er is enige beweging, maar het is nog niet genoeg.”

“Gorazde had een rustige nacht en de situatie verbetert snel”, aldus een woordvoerder van UNPROFOR. “De verwijdering van de wapens voltrekt zich langzaam maar zeker”, zei hij. Bewoners van Gorazde zijn inmiddels teruggekeerd op de door de Serviërs ontruimde linkeroever van de Drina.

De Verenigde Naties willen vandaag honderd gewonden uit Gorazde overbrengen naar elders, nadat gisteren 91 zwaar gewonden werden overgevlogen. Frankrijk heeft gisteren besloten dat de Franse helikopters die worden ingezet voor de luchtbrug geen aparte tussenstop meer zullen uitvoeren om controle door de Bosnische Serviërs mogelijk te maken. Medici en hulpverleners hadden geklaagd dat een dergelijke tussenstop tot nodeloos tijdverlies lijdt en het leven van gewonden in gevaar brengt.

Servische eenheden hielden gisteren bij de grens van Klein-Joegoslavië een hulpkonvooi met tachtig ton goederen tegen omdat over dat transport geen overeenstemming zou zijn bereikt. Vanmorgen is het konvooi alsnog doorgelaten. (Reuter, AP)