Verzet tegen verlenging van opslag nucleair afval

EIBERGEN/AHAUS, 26 APRIL. Actiegroepen in Duitsland en Nederland zijn bevreesd dat radio-actief afval in een depot in het Duitse Ahaus langer dan de afgesproken periode zal worden opgeslagen. Tot nu toe werd er van uitgegaan dat het afval veertig jaar zou worden opgeslagen en daarna definitief zou worden verwerkt. Maar omdat er geen zicht is op die verwerking, zal het nucleaire afval veel langer in Ahaus blijven, zo menen de Vereniging Burger Belangen in Eibergen en Bürgerinitiative Kein Atommüll Ahaus.

De protestgroepen baseren hun verwachting op de wens van de CDU-CSU-fractie in de Duitse Bondsdag de opslagperiode in Ahaus uit te breiden tot honderd jaar. Dat komt volgens de organisaties nagenoeg neer op permanente opslag.

Eerder werd aangekondigd dat de opslag in Ahaus zou worden uitgebreid. Nu worden daar, op twintig kilometer van de Nederlandse grens, brandstofelementen uit kerncentrales bewaard.

Na uitbreiding van het complex zal er ook nucleair afval worden opgeslagen dat zich nu bevindt bij de opwerkingsfabrieken van het Franse La Haque en het Britse Sellafield.

Protestgroepen aan weerskanten van de grens willen de uitbreiding van het depot in Ahaus met alle mogelijke jurische en bestuurlijke middelen proberen tegen te houden. De Vereniging Burger Belangen heeft inmiddels steun gevraagd van de provincies Overijssel en Gelderland en van Borculo, Groenlo, Haaksbergen, Neede, Enschede en Ruurlo. (ANP)