Taalunie steunt het Nederlands in Zuid-Afrika

BRUSSEL, 26 APRIL. De Nederlandse Taalunie gaat 400.000 gulden uittrekken om de positie van de Nederlandse taal in Zuid-Afrika te bevorderen. Dat heeft het ministerscomité van de Taalunie, met daarin voor Nederland de ministers D'Ancona (WVC) en Ritzen (Onderwijs), bekendgemaakt. Zo wil de Taalunie, waarin Nederland en Vlaanderen samenwerken, iets inhalen van de achterstand die is ontstaan als gevolg van de jarenlange culturele boycot van Zuid-Afrika.

De Unie wil 100.000 gulden beschikbaar stellen voor de inrichting van twee universitaire kenniscentra in Zuid-Afrika waar het Nederlands bij voorkeur als hoofdvak wordt gegeven. Voor nascholing op het gebied van Nederlandse taal- en letterkunde trekt de Unie 75.000 gulden uit. Voorts stelt zij middelen ter beschikking voor onder meer de uitwisseling van docenten en studenten en het aanvullen van universiteitsbibliotheken in Zuid-Afrika met Nederlandstalige boeken. Uit onderzoek is gebleken dat veel van deze boeken in zeer slechte staat verkeren en totaal verouderd zijn. (ANP)