Sutherland geen topman van WTO

AMSTERDAM, 26 APRIL. Directeur-generaal Peter Sutherland van de GATT (Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel) stapt definitief niet over naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Hij liet gisteren weten dat hij geen kandidaat is voor de hoogste post bij de WTO, die op 1 januari 1995 de GATT moet vervangen. Het besluit van Sutherland, die pas sinds juli 1993 voor de GATT werkt, komt niet echt als een verrassing. De Ier (48) heeft weinig enthousiasme aan de dag gelegd voor de WTO-post. Sutherland is veel geprezen wegens zijn inspanningen om na zeven jaar de Uruguay-ronde van handelsbesprekingen tot een goed einde te brengen. Sutherland antwoordde bij de ondertekening van het GATT-akkoord in Marrakesj dat hij geen internationale post ambieert. Wat Sutherland gaat doen na de GATT is onduidelijk. Als WTO-topman wordt nu de Mexicaanse minister van handel Jaime Serra-Puche getipt. (ANP, KRF)