Rusland: groter gat in begroting in strijd met IMF

MOSKOU, 26 APRIL. De regering van Rusland heeft gisteren een begroting gepresenteerd waarin het tekort groter uitvalt dan in eerdere voorstellen was voorzien.

Daarmee lijkt Rusland in aanvaring te komen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat enkele dagen geleden akkoord is gegaan met een krediet van 1,5 miljard dollar. Tot de voorwaarden van de lening behoorde terugdringing van het begrotingstekort. Het gat in de nieuwe begroting voor het lopende jaar komt uit op 68,8 biljoen roebel (72 miljard gulden). Eerder deze maand had Moskou het IMF een tekort van 53,8 biljoen roebel toegezegd. Wel blijft de Russische regering beneden de grens van een tekort van 10 procent van het bbp die Moskou met IMF heeft afgesproken. In de nieuwe begroting zou het tekort uitkomen op 9,5 procent van het bbp, vergeleken met 9,0 procent in de vorige begrotingsvoorstellen, zo is vernomen in kringen rond het Russische ministerie van financiën. Woensdag wordt de begroting besproken in het Russische parlement. “De regering lijkt te bezwijken onder de druk van verschillende kanten om meer uit te geven. Als zij inderdaad zo gemakkelijk van haar koers afwijkt, is dat zeer ongaangenaam nieuws voor het IMF”, aldus een econoom. (Reuter, AFP)