Robijn-reclame stopt na protest Procter

ROTTERDAM, 26 APRIL. Lever Nederland, producent van de wasverzachter Robijn, heeft een eind gemaakt aan uitzending van de tv-reclame, waarin zij beweert dat Robijn beter is dan andere wasverzachters. Procter & Gamble Benelux, leverancier van de concurrerende wasverzachter Lenor, had hier onder dreiging van een kort geding en een dwangsom op aangedrongen.

Het kort geding, dat morgen zou dienen voor de rechtbank in Amsterdam, gaat niet door. Na de capitulatie van Lever Nederland, onderdeel van Unilever, ziet Procter & Gamble af van verdere stappen.

In het gewraakte reclamespotje beweerde Lever dat uit vergelijkend produktonderzoek van een onafhankelijk instituut zou zijn gebleken dat haar Robijn beter was dan 'andere wasverzachters'. Desgevraagd weigert Unilever bekend te maken op welk vergelijkend onderzoek zij zich in haar reclamespotje beriep en hoe precies de uitslag van de test luidde.

Omdat die 'andere wasverzachters' in Nederland vrijwel uitsluitend bestaan uit produkten van Procter & Gamble (Lenor en Lenor Ultra Plus) en het Duitse Henkel (Silan) voelde Procter zich zozeer aangesproken dat zij besloot te reageren. Volgens haar zou uit het genoemde onderzoek juist zijn gebleken dat Robijn en Lenor niet wezenlijk verschillen. Op een aantal punten zou Lenor zelfs beter zijn. Procter noemde het reclamefilmpje daarom misleidend en eiste in kort geding stopzetting van de uitzending, met een dwangsom van een half miljoen gulden per overtreding.

Wasverzachters zijn al zo'n dertig jaar op de markt. Ze worden doorgaans als waterige oplossingen verkocht. Het zijn paraffine-achtige verbindingen die aan het water van de laatste spoeling worden toegevoegd en uiteindelijk op de textielvezels achterblijven. Daar verhinderen ze het verkleven van de vezels dat het wasgoed 'stug' doet aanvoelen. Tegelijk verminderen ze de slijtage van het textiel, versnellen ze het drogen en vergemakkelijken ze het strijken. Ook zijn ze van invloed op de statische oplading van het textiel, waardoor dat minder snel vuil wordt.