Portretten

Met lichte verbazing las ik het artikel van Jutta Chorus over de portretten van bekende filosofen van Steve Pyke (NRC Handelsblad, 14 april).

De portretten zijn onthullend: zij laten de, meest oude, filosofen zien zoals ze zijn; nóg onthullender zijn de verbazing en de normen die Jutta Chorus demonstreert: tekenen van oud zijn, van verval mogen kennelijk niet vertoond worden. In een samenleving waarin het gros van de 'glossies' gevuld is met artikelen over en reclames voor huid- en haarverzorging, facelifting, make-up, kleding en tot mode-artikelen verheven hulpmiddelen als brillen is geen plaats meer voor de oudere en bejaarde die - wijs geworden - het uiterlijk betrekkelijk is gaan vinden. Dat geldt temeer voor de filosofen, die van de wijsheid hun levenswerk hebben gemaakt. Wat maakt dan een oud montuur, een haartje of vlekje meer of minder uit? Het gaat toch om de werkelijke waarden des levens. In zoverre is het de glamourfotograaf Steve Pyke gelukt om de universele waarheid boven tafel te halen. Het uiterlijk is slechts schijn en het leven betrekkelijk!

    • B. Veenhuis