Legerleider Nicaragua kondigt aftreden aan

MANAGUA, 26 APRIL. Generaal Humberto Ortega, sinds 1979 leider van het door de sandinisten gedomineerde Nicaraguaanse regeringsleger, heeft gisteren gezegd te zullen aftreden. Humberto Ortega is de broer van de voormalige sandinistische president Daniel Ortega, die tijdens de verkiezingen van 1990 werd verslagen door de huidige presidente Violeta Chamorro. Daarmee kwam een einde aan de achtjarige burgeroorlog in Nicaragua tussen de door Cuba en de Sovjet-Unie gesteunde sandinisten en de zogeheten contra-rebellen, die steun kregen van de Verenigde Staten.

Tot nu toe heeft Humberto Ortega steeds geweigerd af te treden. Chamorro ging daarmee akkoord omdat zij meende dat zijn aanblijven een nieuwe sandinistische opstand kon voorkomen. De VS hebben zich steeds verzet tegen het aanblijven van Ortega en daarom hun economische hulp opgeschort. In september vorig jaar maakte Chamorro bekend dat Ortega in 1994 zou terugtreden. Deze weigerde zich toen daarbij neer te leggen. Ortega noemde gisteren geen datum voor zijn terugtreden, maar zei dat dit afhankelijk was van de goedkeuring voor een wet over het leger, waarover het parlement binnen enkele dagen stemt.

Ortega zei gisteren dat zijn terugtreden “het klimaat schept dat noodzakelijk is voor de stabiliteit van het land”. Sinds 1990 verkeert Nicaragua in de greep van politieke en economische instabiliteit die elkaar wederzijds versterken. De aanhoudende onrust ontmoedigt buitenlandse investeringen en zolang die uitblijven, blijft de voedingsbodem voor politiek tumult en sociale ellende aanwezig. De inflatie is zeer hoog, het land heeft een grote schuld, en zeventig procent van de bevolking is werkloos. Het land is voor zijn overleven grotendeels afhankelijk van ontwikkelingshulp.

Sinds 1990 leek de burgeroorlog een aantal keer opnieuw op uitbreken te staan. Gedemobiliseerde contras en sandinisten protesteerden tegen het uitblijven van de hen toegezegde economische compensatiemaatregelen. De spanning liep vorig jaar zeer hoog op toen contras in het noorden van het land een onderhandelingsdelegatie van de regering gijzelden en het aftreden eisten van Ortega en een andere sandinist, stafchef Antonio Lacoyo. Sandinisten organiseerden daarop een 'tegengijzeling' in de hoofdstad Managua. Sindsdien hebben beide partijen pogingen gedaan zich te verzoenen. (AFP, Reuter)