Italië viert bevrijding met protest tegen rechts

ROME, 26 APRIL. Non ci provate, probeer het niet, schreef La Repubblica vanmorgen boven een enorme foto van het uitpuilende Domplein in Milaan. Honderdduizenden betogers hebben gisteren de stromende regen getrotseerd voor een manifestatie die vooral een waarschuwing was: een opleving van het fascisme zal tot fel verzet leiden.

De vaandels, spandoeken en vlaggen gingen grotendeels schuil achter de paraplu's, maar het gekletter van de regen werd overstemd door partizanenliederen en spreekkoren tegen Silvio Berlusconi, de gedoodverfde premier. Verwacht wordt dat Berlusconi op zeer korte termijn wordt benoemd tot formateur en een kabinet zal vormen waaraan ook zijn neo-fascistische bondgenoten deelnemen.

Achille Occhetto, de leider van de ex-communistische Democratische Partij van Links, zei tegen journalisten dat hij was gekomen om te voorkomen dat het fascisme en het anti-fascisme op één lijn worden gesteld, alsof er tijdens de Tweede wereldoorlog in Italië een burgeroorlog had gewoed waarin beide partijen schuld hebben gehad.

Linkse partijen domineerden de manifestatie in Milaan. Een delegatie van de federalistische partij Lega Nord, een van de bondgenoten van Berlusconi, heeft een kort stuk meegelopen maar werd door andere demonstranten tegengehouden. Legaleider Umberto Bossi moest door de politie worden beschermd. Een woordvoerder van Berlusconi heeft bekendgemaakt dat deze gisteren in de kapel van zijn landgoed in het Noorditaliaanse stadje Arcore een mis heeft laten opdragen voor alle doden van de Tweede Wereldoorlog. Partijleider Gianfranco Fini van de neo-fascistische partij pleitte na een herdenkingsdienst in Rome voor nationale verzoening. “Het gaat er niet om het verleden te herschrijven, maar om de tragische gebeurtenissen van een halve eeuw geleden naar de geschiedenis te verwijzen,” aldus Fini. Alessandra Mussolini, de kleindochter van de dictator, was niet aanwezig op de mis in Rome. Zij wil overmorgen de dood van haar grootvader, die door partizanen is gefusilleerd, herdenken bij het graf in zijn geboorteplaats Predappio.