FNV laat in conflict met Heineken looneis vallen

ROTTERDAM, 26 APRIL. In het CAO-conflict bij Heineken heeft de Industriebond FNV de looneis van 2,5 procent laten vallen. Daarmee opteert de FNV voor het Heineken-bod van 2 procent. In ruil daarvoor heeft de bond van de Heineken-directie een garantie gevraagd dat er tot 1 januari 2000 geen gedwongen ontslagen zullen vallen als gevolg van het reorganisatieproject 'Mensen maken Heineken'. Heineken weigert op die eis in te gaan.

Aan de staking bij Heineken, die vandaag de zesde dag is ingegaan en een steeds grimmiger karakter krijgt, lijkt voorlopig geen einde te komen. Kroegbazen en supermarkten zijn daarom de afgelopen dagen aan de slag gegaan om - met het oog op Koninginnedag - de verwachte tekorten aan Heineken- en Amstelbier op te vangen. Volgens voorzitter F. Paap van de sectie café- en barbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland hoeven café-eigenaren die Heineken of Amstel schenken niet bang te zijn dat ze droog komen te staan. “Als Heineken geen bier meer levert, is de ondernemer vrij om bier in te slaan bij een andere brouwer”, aldus Paap. Bij de supermarktketen Albert Heijn verwacht men donderdag gebrek aan Heinekenbier te krijgen. Supermarkten die door het bier heen zijn, krijgen Brouwers bier (het huismerk van AH dat bij Oranjeboom wordt gebrouwen) of bier van andere producenten. “Geen enkele koopman kan tegen lege schappen”, lacht de woordvoerder van AH.

Volgens de Industriebond FNV, die als enige bond vorige week niet akkoord ging met het aanbod van Heineken om in een tweejarige CAO structureel twee procent loonsverhoging te bieden, hebben de groepsleiders van de afdeling intern transport zich gisteren achter de bond geschaard. De groepsleiders wilden gisteravond de Heineken-directie schriftelijk oproepen om in te gaan op de wens van de Industriebond FNV om - als tegenprestatie voor het laten vallen van de hogere looneis - tot 2000 gedwongen ontslagen uit te sluiten. Omdat bij Heineken op dat moment niemand aanwezig was, is die brief niet afgeleverd. Een overleg dat vanmorgen zou plaatsvinden, is niet doorgegaan.

Bij Heineken is volgens de woordvoerder “de limit” bereikt. “We hebben nu iedere dag een andere verklaring voor de staking te horen gekregen. Deze laatste eis is helemaal absurd. Niet alleen omdat bij de reorganisatie al is afgesproken dat tot 1 januari 1998 geen gedwongen ontslagen zullen vallen, maar ook omdat we in november al met de bonden hebben afgesproken dat we in de loop van 1997 zullen bekijken of de afspraken opgerekt moeten worden. Het is nu wel duidelijk dat de bond gewoon van de staking af wil en met onze hulp gezichtverlies wil voorkomen. Maar daar komt niets van in.” De nieuwe CAO moet gelden voor 3700 van de 5000 werknemers. Volgens de Industriebond zijn er 1100 stakers, “dat betekent dat 2600 mensen aan de slag willen”, aldus de Heineken-woordvoerder.