Florida en Ohio vechten om koperen Columbus

WASHINGTON, 26 APRIL. De pogingen van de Russische beeldhouwer Tsereteli om zijn kolossale koperen beeld van Columbus in Amerika een plek te geven, geven aanleiding tot gemengde reacties. Het hoofd van Columbus ligt inmiddels in een pakhuis in Zuid-Florida. Sommige inwoners van Fort Lauderdale in Florida en van Columbus in Ohio vechten nog om het lichaam, waaraan in Rusland nog wordt gewerkt.

De stadsbesturen van beide steden hebben geen zin in plaatsing van het beeld in hun gemeenten wegens de hoge kosten. De Kamer van Koophandel en de burgemeester van Columbus, Ohio voelen weinig voor een koperen reus in de stad. Velen vinden het lelijk.

De enige enthousiaste stadsbestuurder van Fort Lauderdale, wethouder Cary Keno, wil het hoofd alvast in een lokaal park tentoonstellen, maar de leden van de New World Monument Foundation, fans van het 120 meter hoge beeld, eisen dat het nu al naar Columbus komt. Het lichaam moet direct van St. Petersburg naar Ohio toe, vinden zij. De leden van de Foundation gaan enthousiast door met het inzamelen van geld en verwachten dat er binnen vijf jaar wel een beeld kan worden opgesteld - als regionaal conversation piece in een wat kale stedelijke omgeving.

Het beeld ademt een naar Amerikaanse begrippen negentiende-eeuwse sfeer, toen Columbus nog bekend stond als enerzijds een koene man die de witte plekken op de kaart invulde, of anderzijds als een soort Angelsaksische ondernemer. In 1992 werd de 'ontdekking' van Amerika door Columbus vijfhonderd jaar eerder, slechts bescheiden herdacht onder protesten van vertegenwoordigers of zelfbenoemde zaakwaarnemers van groepen Aziaten, indianen, zwarten, latino's of Skandinaviërs (Noormannen waren eerst!).