Erwin Koeman besluit carrière bij Groningen

ROTTERDAM, 26 APRIL. “Het staat me nog goed, hè”, zei een lachende Erwin Koeman gisteren voor de camera's van de NOS. De 32-jarige middenvelder had zojuist voor een paar mooie plaatjes het wit-groene shirt van zijn nieuwe 'oude' voetbalclub, FC Groningen, aangetrokken. De international tekende bij de in degradatiegevaar verkerende eredivisionist een contract voor vier jaar, waarvan hij in principe de eerste twee jaar als voetballer actief zal zijn. “Daarna zal ik bij de club iets gaan doen in de technische begeleiding of PR-sfeer. Maar het is evenmin uitgesloten dat ik nog een extra jaar zal voetballen.”

Koeman kwam de afgelopen vier jaar uit voor PSV. Bij de Eindhovense club loopt zijn contract aan het einde van dit seizoen af. PSV had de oudere, transfervrije broer van Barcelona-speler Ronald een nieuwe, maar verlaagde overeenkomst aangeboden voor komend seizoen. Mét de garantie dat hij daarna een plaats zou krijgen in de technische staf. Ook de Belgische club Mechelen, waarvoor Koeman in de jaren tachtig vijf seizoenen uitkwam, had interesse in een hernieuwd weerzien met hem.

“De keus voor Groningen was niet moeilijk”, zei Koeman vanochtend. “Ik wil nog langer dan één seizoen voetballen. Bij PSV behoort dat niet tot de mogelijkheden. Een overeenkomst met Mechelen heb ik niet echt serieus overwogen, ook omdat ze daar al verschillende buitenlanders onder contract hebben. Dan moet je altijd afwachten of je ook wordt opgesteld. Daarnaast heb ik goede herinneringen aan Groningen.”

Koeman, die bezig is aan zijn zestiende seizoen in het betaalde voetbal, maakte bij FC Groningen op 5 mei 1979 in de eerste divisiewedstrijd tegen Excelsior zijn debuut als profvoetballer. Na Groningen kwam hij uit voor PSV (drie jaar), weer FC Groningen (drie jaar), KV Mechelen (vijf jaar) en, de afgelopen vier jaar, opnieuw voor PSV. Voor het Nederlands elftal kwam hij in totaal 31 keer uit. Samen met zijn broer Ronald debuteerde hij op 27 april 1983 in Utrecht in de oefenwedstrijd tegen Zweden (0-3). Met het Nederlands elftal werd hij in 1988 in Duitsland Europees kampioen. Twee jaar later was hij ook van de partij op het teleurstellend verlopen wereldkampioenschap in Italië. Het aanstaande WK in de Verenigde Staten moet hij missen wegens een vorige week opgelopen blessure. Een gescheurde spier in de liesstreek heeft hem voor de rest van dit seizoen ook voor PSV buitenspel gezet.

Koeman beseft dat hij mogelijk komend seizoen zijn kwaliteiten in de eerste divisie zal moeten laten zien. De Groningse club staat met nog vier wedstrijden te spelen op de zestiende plaats in de eredivie, een klassering die het spelen van degradatie-wedstrijden met zich meebrengt. Koeman gaat er echter vanuit volgend seizoen op het hoogste niveau uit te komen. “En mocht Groningen onverhoopt toch degraderen, dan 'degradeer' ik gewoon mee.” Volgens de speler heeft zijn vader, die al jarenlang in verschillende functies nauw bij FC Groningen is betrokken en momenteel ook tweede trainer van de selectie is, geen rol gespeeld bij zijn beslissing. Volgens Koeman senior zelf heeft hij het bestuur van de club “slechts voorgesteld” dat zijn zoon voor Groningen “een versterking” zou betekenen. “En daar was iedereen het meteen mee eens.”

Koeman is de tweede aankoop van FC Groningen voor het komende seizoen. Eerder werd Romano Sion van RBC overgenomen. Bovendien trok de club trainer Hans Westerhof, die eind jaren tachtig, begin jaren negentig al succesvol was bij FC Groningen, aan als opvolger van de naar AZ vertrokken Theo Vonk. In het seizoen 1992-'93 werkte Westerhof al samen met Koeman, toen als hoofdcoach van PSV. Wegens teleurstellende resultaten werd de coach dit seizoen 'weggepromoveerd' tot hoofd van de jeugdopleiding van PSV. Westerhof zei gisteren “bijzonder verheugd” te zijn over de komende samenwerking met Koeman. De trainer ziet in hem de nieuwe leider van de Groningers en wil hem gaan gebruiken als libero.