Breukink verliest vijf seconden per kilometer in Spanje

ROTTERDAM, 26 APRIL. Erik Breukink is de wielerronde van Spanje slecht begonnen. In het voorspel van de Vuelta, een negen kilometer lange proloog in Valladolid, was hij gisteren 43 seconden langzamer dan winnaar Toni Rominger. Dat is een verlies van bijna vijf tellen per kilometer.

De 30-jarige Breukink, lid van de Spaanse ploeg-Once, startte als drieënveertigste. De Nederlandse tijdrit-expert had op dat moment geen enkele bruikbare richttijd, want de andere specialisten kwamen pas later aan de beurt. Direct na zijn rit, de snelste tot dat ogenblik, toonde hij zich niet ontevreden, maar hij verwachtte nog explosies van de toppers, Rominger en Alex Zülle. Zijn vermoedens bleken juist. Vooral Rominger imponeerde. De Zwitser flitste over het bochtige parcours in het centrum van Vallodalid met een gemiddelde snelheid van ruim 51 kilometer per uur. Het was opmerkelijk dat Breukink (twaalfde) ook de oude Pedro Delgado (tiende), geen uitblinker op dit onderdeel, voor zich moest dulden.

Volgens Manolo Saiz, de teamchef van Once, zit het bij Breukink 'tussen de oren'. De Spaanse vakman heeft een zwak voor de Nederlander, maar zou graag zien dat die zichzelf vaker opjut. Dat hij Iets meer temperament toont, zoals de Spanjaarden. “Hij is daarvan overtuigd als je met hem praat”, aldus Saiz, “maar als je vervolgens twee uur later met hem overlegt is zijn geestdrift stukken minder. Echt, bij Breukink zit het hoofdzakelijk in zijn hoofd. Het is psychische kwestie. Lichamelijk is hij gezond.”

Rominger bevestigde met de winst zijn favorietenrol. De Zwitserse routinier, die de Vuelta in 1992 en 1993 op zijn naam schreef, was op de korte afstand twintig seconden sneller dan zijn landgenoot Zülle, een ploeggenoot van Breukink, en 24 tellen vlugger dan Melchior Mauri. “Mijn uitgangspunt was niet te veel tijd te verliezen op Zülle”, zei Rominger na afloop. “Maar toen ik na ééderde van de race hoorde dat ik drie seconden sneller was dan Zülle, ben ik voor de winst gegaan. Vorig jaar won Zülle de proloog, maar hij raakte de volgende dag de gele leiderstrui al weer kwijt. Ik hoop dat mij dat niet overkomt.”

Rominger is bezig aan een sterk seizoen. De in Monaco woonachtige prof, die Parijs-Nice winnend afsloot, vertelde aan het begin van het seizoen dat hij drie hoofddoelen had: hij wilde schitteren in Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Spanje en de Tour de France. In Luik-Bastenaken-Luik verspeelde hij zijn kans op de zege enkele weken geleden door materiaalpech in de slotfase. De vraag is wie hem van de derde achtereenvolgende zege in de Vuelta kan afhouden. Breukink, die verleden jaar na een goed begin terugviel, zal nu vermoedelijk weer in dienst moeten rijden van Zülle. De jonge Zwitserse belofte was in 1993 de enige die Rominger serieuze tegenstand bood. Hij verspeelde zijn kansen mede door een val en werd tweede in de Vuelta.