Bolkestein dreigt, schermt en slaat

Het goudhaantje Kok is de weg kwijt in zijn kippenhok. Bij zijn wekelijkse ronde langs de PvdA-ren constateerde VVD-leider Bolkestein gisteren parmantig dat de sociaal-democraten vooral door elkaar kakelen. Hoe lang moeten we wachten tot de echte Partij van de Arbeid opstaat, vroeg Bolkestein zich gisteravond af op een VVD-verkiezingsbijeenkomst in het Amsterdamse grand hotel Krasnapolsky.

Bolkestein voert een strijd op alle fronten. De ene dag is D66 het mikpunt, de volgende dag richt hij zijn pijlen op het CDA en gisteren was het de beurt voor de PvdA. Bolkestein zette zwaar aan. Hij noemde de PvdA een “tot op het bot verdeelde coalitie van de meest uiteenlopende meningen”. Neem nou professor Rick van der Ploeg, hoogleraar economie en nummer 9 op de PvdA-lijst. “Als hoogleraar spreekt hij zich uit voor afschaffing van het minimumloon omdat dat veel banen oplevert, maar als PvdA-politicus is hij ineens tegen, omdat afschaffing van het minimumloon a-sociaal zou zijn.”

Met het richtingsgevoel van de andere PvdA'ers is het al niet veel beter gesteld, hield Bolkestein zijn thuispubliek voor. Karin Adelmund heeft als vakbondsbestuurder andere WAO-plannen dan als kandidaat-Kamerlid. Minister Ter Beek verwisselt vrijwel wekelijks van helm. Als het om de jongens in Bosnië gaat, mag er niet meer op de defensie-uitgaven worden beknibbeld; maar waarom heeft hij dan het partij-programma - met een bezuiniging van 1,5 miljard op Defensie - ondertekend?

De zaal voelt het al aankomen - Bolkesteins favoriete tegenstander Pronk is nog niet aan de beurt geweest. “Niemand maakt het zo bont als hij”, zegt Bolkestein. Honderdduizend asielzoekers per jaar moet volgens Pronk kunnen, “en nu zegt hij dat zelfs de bescheiden ombuigingen van zijn eigen programma veel te ver gaat. Waarom raadt Wim Kok de heer Pronk niet aan zich bij GroenLinks aan te sluiten?”

Zo kan de VVD niet regeren met de PvdA , concludeert Bolkestein. De VVD-leider gooit echter nog geen enkele deur dicht. Een uitgestoken hand is zijn optreden niet echt, maar Bolkestein kan het zich ook niet permitteren om de sociaal-democraten de rug toe te keren. Ook Bolkestein weet dat er na 3 mei wellicht nog zaken met de PvdA moeten worden gedaan. (RS)

    • Gretha Pama
    • Rob Schoof
    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Kees van der Malen