Beurs Amsterdam in navolging Wall Street omhoog

AMSTERDAM, 26 APRIL. De internationals liepen vanmorgen vooraan bij de koersstijging op de Amsterdamse effectenbeurs. De hogere noteringen op Wall Street waren een stimulans voor de Nederlandse aandelenkoersen.

AMSTERDAM Het Dow Jones-gemiddelde steeg gisteren maar liefst 57 punten. Beursplein 5 kreeg ook een duw in de rug van de hogere obligatiemarkt. Daar was vraag door de dalende groei van de geldhoeveelheid in de Bondsrepubliek. De AEX-index, die gisteren nog ruim vier punten liet liggen, stond vanmorgen na de opening van de markt op een winst van 3,65 punten.

Toch waren handelaren niet erg onder indruk. Daarvoor is de renterichting nog te onzeker. De internationals lagen gevraagd door enige buitenlandse belangstelling. “In een onzeker beursklimaat zijn kwaliteitsfondsen altijd gevraagd”, zo zei een handelaar.

Unilever trok 3,80 gulden aan op 213,90 gulden. Volgens handelaren is de multinational op dat niveau relatief goedkoop. Unilever heeft weer ruimte om te stijgen. De verkoopdruk, vooral uit Londen, is weggeëbd. Koninklijke Olie werd gestimuleerd door de positieve stemming op de Newyorkse beurs. Olies trokken een rijksdaalder aan op 207,50 gulden. De chemische sector was eveneens gevraagd. Akzo noteerde een plus van maar liefst 4,50 gulden op 225 gulden. Collega en bulkchemieproducent DSM stond na ruim anderhalf uur handelen op 134,20 gulden, een winst van 2,20 gulden.

Philips ging bij rustige handel omhoog naar 54,70 gulden, een winst van 0,70 gulden. Daarmee staat het elektronicaconcern boven de hoogste slotkoers van 57,60 gulden op 18 april. Philips is na operatie Centurion gevraagd bij binnen- en buitenlandse beleggers.

Nedlloyd kon vanmorgen opnieuw stijgen tot 81,80 gulden, een winst van 1,50 gulden. Sinds de komst van de nieuwe topman Berndsen is het vertrouwen in het Rotterdamse transportfonds hersteld. Volgens een handelaar bestaat er rondom Nedlloyd een lichte euforie. Hoogovens liet de koers oplopen met 1,60 gulden op 66,70 gulden. Amev zag het niveau stijgen tot 74,60 gulden, een groei van 1,10 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week begonnen met flink hogere aandelenkoersen. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging met 57,10 punten omhoog tot 3.705,78 punten bij een omzet van 262 miljoen aandelen. Afgelopen vrijdag werden er 296 miljoen stukken verhandeld.

Al vanaf het begin van de handel zat de stemming er goed in, met op de achtergrond een obligatiehandel die opveerde door tekenen van een daling van de lange rente. Wall Street is morgen gesloten in verband met de begrafenis van ex-president Nixon.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een rustige dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 80,21 punten tot 19.628,93 punten. De rust houdt verband met de komende “gouden week”, waarin er in Japan nauwelijks wordt gewerkt wegens een aantal elkaar opvolgende feestdagen.