Warming-up hoogtepunt van Go Ahead-Ajax

DEVENTER, 25 APRIL. Terwijl de basisspelers zich opwarmen met wat gymnastiek- en loopoefeningen, spelen in een hoek van het veld de wisselspelers loom elkaar de bal toe. Als in een circus houden ze de bal zo lang mogelijk van de grond. Met hun hoofd, hun borst, schouders, dijen, wreven en hun hakken. Zoals Maradona dat in z'n eentje deed. Als een artiest die voor de wedstrijd de gunst van het publiek afdwingt.

Het is een genot om te zien hoe artiesten als Petersen en Kanu samen met Van den Brom en Van Vossen zich bij de hoekvlag vermaken. Dat kunnen ze dus ook, zo met een bal spelen. Dat zien we nooit in een wedstrijd. Het is maar het voetbalplezier van wisselspelers, niet van de echte acteurs.

Het voorspel van de reserves schept verwachtingen van de basisspelers. De verwachtingen blijken te hoog. De trainers van Ajax en Go Ahead Eagles mogen dan aantrekkelijk voetbal prediken, hun spelers missen deze zonnige middag aandrift en gevoel om er een boeiende partij van te maken. Misschien is het plotseling te warm geworden, is het veld te droog en de bal te hard, misschien zijn de krachten gesloopt nu het einde van de competitie nadert.

Ajax zal met 3-0 winnen. Ajax zal kampioen worden. Deze middag nog niet, maar dan wel binnen drie wedstrijden. Zo spannend is de competitie niet meer, zo zeker is Ajax van zijn zaak. Van een vorm die bij een kampioen hoort, is al enige tijd geen sprake. Een nederlaag kan geen kwaad meer, de concurrentie is te zwak. Het wachten is op de laatste punten.

De overwinning krijgt Ajax geschonken. Al na vier minuten laat de doelman van Go Ahead, Jan Bos, uit een voorzet van Ajacied Overmars de bal door zijn handen en zijn gespreide benen glippen. Juist, als een beginneling. Niet onder druk van de omstandigheden. Gewoon omdat hij de ingreep te gemakkelijk opneemt. De fout heeft verregaande gevolgen. Pettersson kan de bal gemakkelijk in het doel schieten: 0-1. De wedstrijd is gelopen.

Wat er ook zal gebeuren, hoe Go Ahead ook zal aanvallen, de verwachting is dat Ajax niet verliest. Die superioriteit straalt nog wel van de aanstaande kampioenen af. En Go Ahead valt aan, omdat de thuisploeg wel moet om nog kans op een overwinning te maken en omdat de trainer vindt dat Go Ahead aanvallend moet voetballen. Daar komt het publiek voor. Zelfs al zou dat een nederlaag met dubbele cijfers tot gevolg hebben.

En dus valt Go Ahead aan. Het elftal krijgt zelfs kansjes en wekt de indruk te geloven in minimaal een gelijkspel. Ajax-doelman Van der Sar moet wat foutjes van zijn overmoedige verdedigers corrigeren. De supporters van Go Ahead genieten van de beginnersgeest van hun idolen. Maar Ajax slaat toe, professioneel. Rechterverdediger Silooy wordt gelanceerd en zet de bal keurig voor. En daar staat Litmanen om de bal met een zijwaartse knik van zijn hoofd in de uiterste hoek van het doel te plaatsen: 0-2.

Enige opwinding volgt als verdediger Hulshoff de bal op de lat van zijn eigen doel plaatst en als Michels met een hele hoge boogbal doelman Van der Sar lijkt te passeren. Silooy schiet te hulp en kan de bal met zijn hoofd achterwaarts uit het doel werken. De opwinding is al weer vergeten wanneer Pettersson luttele minuten later uit een voorzet van Overmars Ajax naar een 3-0 voorsprong schiet. Het is tijd voor een pauze.

Als verlamd door de grote marge en de warmte spelen de elftallen na de rust verder. Pettersson is vervangen door Van den Brom omdat zijn enkels al enige weken geblesseerd zijn. Maar van belang is de omzetting niet. Het wordt stil in het stadion. Wordt het niet tijd om er gewoon mee te stoppen, scheidsrechter Van Dijk?

Sommige spelers nemen hun vrijheid. Zoals Silooy, rechterverdediger bij Ajax, die over hele hele veld zwerft. Hij speelt de laatste weken frank en vrij, geeft beslissende voorzetten. Hij is omstreden bij de technische staf bij Ajax en zal in de nabije toekomst worden vervangen. Maar hij wekt niet de indruk onder druk te spelen. Hij geniet.

Anderen bij Ajax vechten tegen zichzelf. Zoals Ronald de Boer, altijd omstreden omdat hij te weinig scoort. Zoals Davids, die de naweeën ondervindt van zijn zwakke debuut als international. Zulke naweeën hebben de neiging langdurig te zijn. Daarom zwoegt Davids. Daarom laat hij zich verleiden tot overtredingen en wil hij op de vuist. Zoals hij in het verleden wel deed. Davids moet weer van voren af aan beginnen.

Go Ahead voelt zich verplicht iets aan de 3-0 achterstand te doen. Schenning kopt de bal via de handen van van der Sar tegen de paal en vindt later na een handige actie het lichaam van de doelman op zijn weg. Go Ahead heeft een leuk elftal, met aardige spelers als Michels en Bosvelt. Maar zelfs in zijn beste vorm zal het nooit Ajax verslaan. Het speelt om gecomplimenteerd te worden voor zijn inzet en zijn bedoeling om aantrekkelijk te voetballen.

Versuft gaat het publiek naar huis. In de perskamer heerst alleen enige opwinding over het gedrag van een speler die niet meedeed. De Nigeriaanse doelman Rufai was kampioen van Afrika geworden met zijn land en weigerde meteen terug te keren naar Go Ahead. Hij krijgt nu van zijn trainer de wacht aangezegd. Nieuws om stil van te worden.

    • Guus van Holland