VEB: geen toetsing door rechter van vijandige overname

AMSTERDAM, 25 APRIL. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reageert afwijzend op het voorstel van de beursfondsen, verenigd in de VEUO, om vijandige overnames te laten toetsen door een rechter. De VEB ziet het voorstel weliswaar als een “eerste opening”, maar houdt vast aan het principe dat aandeelhouders het laatste woord moeten hebben en niet de rechter.

VEB-directeur mr. R.A.E. de Haze Winkelman noemde vanmorgen het voorstel dat de Vereniging van Effectenuitgevende Ondernemingen (VEUO) afgelopen vrijdag lanceerde “toch wel bijzonder”. De VEUO stelt voor dat een belager die 70 tot 80 procent van de aandelen van een bedrijf in handen krijgt twee jaar later naar de rechter kan stappen om de bescherming te doorbreken. Tot nu toe legden de beursfondsen de nadruk op beschermingsconstructies die de invloed van aandeelhouders beperken.

Vijandige overnames zijn in tegenstelling tot de VS en Engeland zeldzaam in Nederland door het gebruik van certificaten van aandelen en prioriteitsaandelen. De VEB vreest dat hierdoor kapitaalkrachtige buitenlandse overnemers Nederland mijden.

Wanneer een overnemende partij een duidelijke meerderheid heeft verworven in een onderneming zou er een wettelijke biedplicht op de overige aandelen moeten komen, zo vindt de VEB. Niet de rechter, maar aandeelhouders moeten bepalen of een vijandige overname slaagt. De belangenclub voor aandeelhouders vindt dat de overnameregulering uit de - vrijwillige - SER-fusiecode moet worden gehaald en wettelijk moet worden geregeld. De VEB wil wel voorkomen dat raiders binnen korte tijd een bedrijf kopen en verkopen als een soort koopwaar, in de VS bekend als asset stripping. Via de uitgifte van preferente aandelen zou een bedrijf een raider, die zich niet zou kunnen permitteren tijd te verliezen, een jaar lang buiten de deur kunnen houden.

In april volgend jaar treedt het nieuwe fondsenregelement van de Amsterdamse effectenbeurs in werking, dat het aantal beschermingsconstructies van beursfondsen beperkt tot maximaal twee. De VEB is bang dat de nieuwe beursregels weinig waarde zullen hebben als de beurs toestaat dat Koninklijke PTT Nederland (KPN) in juni naar de beurs gaat met drievoudige beschermingsconstructies. KPN wordt op termijn qua beurswaarde na Koninklijke Olie het grootste fonds op de Amsterdamse effectenbeurs.