Uitbreiding van Stedelijk Museum wordt gehalveerd

AMSTERDAM, 25 APRIL. De uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt ruim de helft kleiner dan was gepland. Het oorspronkelijke uitbreidingsplan van de Amerikaanse architect Robert Venturi is van de baan, omdat zijn ontwerp te duur was. Venturi gaat een nieuw plan maken gebaseerd op het beschikbare budget van dertig miljoen gulden en het nieuwe programma van eisen, dat uitgaat van 5000 vierkante meter nieuwbouw, en renovatie van 2500 vierkante meter in het bestaande gebouw. In tegenstelling tot het eerste plan blijft de ingang aan de Paulus Potterstraat gehandhaafd, evenals de zogeheten Nieuwe Vleugel en het bestaande kantoorgebouw.

Bij zijn afscheid in 1992 nodigde directeur Wim Beeren van het Stedelijk vier architecten uit - Venturi, Carel Weeber, Wim Quist en Rem Koolhaas - ontwerpen te maken voor de uitbreiding. Dat van Venturi werd gekozen, maar al snel werd duidelijk dat zijn plan, evenmin als de andere drie voor het beschikbare geld kon worden gerealiseerd.

Het nieuwe programma van eisen voorziet in nieuwbouw die van de Van de Veldestraat, tussen het Stedelijk en het Van Gogh, loopt tot in de tuin van het museum. Het nieuwe ontwerp verdraagt zich volgens het museum ook beter met de plannen van de Zweedse landschapsarchitect Andersson voor herinrichting van het Museumplein. De renovatie behelst onder andere het herstel van het tentoonstellingscircuit, verbetering van de ingang, verdubbeling van de ruimte van het bestaande restaurant om er een centrale hal van te maken en verplaatsing van het museumrestaurant naar de Nieuwe Vleugel. De bibliotheek verhuist dan naar wat financieel directeur van het museum Hugo Bongers noemt “de nieuwste Nieuwe Vleugel”.

Anders dan bij het eerste, ruime programma van eisen, dat vooral een initiatief van het museum zelf was om de discussie over de uitbreiding op gang te brengen, wil het museum de expliciete goedkeuring van de gemeente voor deze plannen. Van de dertig miljoen is dertien van de gemeente afkomstig en zeventien van het ministerie van binnenlandse zaken. Het museum hoopt het nieuwe ontwerp van Venturi in september te krijgen.