Surinaamse vissers kopen wapens tegen zeeroverij

PARAMARIBO, 25 APRIL. De Surinaamse kustvissers hebben besloten zich te gaan bewapenen. Ze willen zich verdedigen tegen de toenemende overvallen door piraten. De ruim 300 leden van de Surinaamse Organisatie van Visvergunninghouders voelen zich in de steek gelaten door de Surinaamse overheid die nauwelijks iets doet om hen te beschermen.

Wegens gebrek aan onderdelen liggen de Surinaamse patrouilleboten werkloos aan de kade. De Nederlandse marine vaart vanuit Curaçao op verzoek van Suriname wel eens langs de Surinaamse kust, maar onderhoudt geen permanente patrouille in het gebied.

De afgelopen maanden zijn vissers in de kustwateren vaak overvallen door gewapende zeerovers aan wie zij hun vangst, buitenboordmotoren en ander materiaal moeten afstaan. Volgens de SOV loopt de schade in de miljoenen. SOV-voorzitter Dayanand Dwarka verklaarde vorige week dat al drie brieven geschreven zijn aan president Ronald Venetiaan, maar dat nog geen enkele reactie is ontvangen. Dwarka heeft de indruk dat de regering de zaak op zijn beloop wil laten. De piraten zouden Surinaamse Indianen en Guyanezen zijn.

Vorige week hebben de vissers een “hoopgevend” gesprek gehad met het Nationaal Leger over de kustbewaking. Stelde het Nationaal Leger eerder dat bescherming van de kustvissers niet een taak van het leger is, de vorige week heeft de luchtmacht een verkenningsvlucht uitgevoerd. Volgens Dwarak moet de bewaking een geïntegreerde taak zijn van leger, politie en andere diensten. De Belgische ontwikkelingsdelegatie in Suriname bleek bereid om na te gaan of de vissers van communicatie-apparatuur konden worden voorzien, een voorziening die de kustvissers tot nu toe niet bezitten.

De 300 kustvissers hebben zo'n 200 boten in de vaart. Per boot wordt in tien dagen iets meer dan twee ton vis gevangen. Van de ongeveer 900 ton vis die wordt binnengebracht, wordt 70 procent geëxporteerd. Nu de risico's groter worden, stijgen de prijzen. Voor een kilo 'bangbang' - exportkwaliteit - wordt al Sf 200 betaald.

Dwarka verklaart dat als er geen bescherming wordt gegeven de volksvisserij zal instorten en dat tegen het eind van het jaar nog geen 30 vissers nog actief zullen zijn. De vissers zijn onlangs drie weken niet uitgevaren na enkele brute berovingen. Een aantal vissers is toch weer uitgevaren en de vorige week zijn weer vijf aangevallenen beroofd.

    • Leo Morpurgo