Steve Wynn

Steve Wynn. Fluorescent (OUT 116-2)

De Amerikaan Steve Wynn deed eind vorig jaar een succesvolle tournee door ons land als zanger/gitarist van de groep Gutterball. Met hen speelde hij striemende, meeslepende rock en klonk zijn zang bijtend. Voor hij aan de tour met Gutterball begon had hij al vast zijn derde solo-cd opgenomen, Fluorescent. Op Fluorescent toont Wynn een verrassend andere muzikale identiteit.

Ingetogen en beheerst worden hier zijn fraaie composities gespeeld. De titelFluorescent, verwijst naar het genadeloze neon-licht, alsof de songs tot hun kale essentie zouden zijn uitgebeend. Dat valt wel mee. Wynns stem, deze keer 'donker' en gebarsten, is ingebed in een voorzichtige, maar verzorgde instrumentatie. Op een knerpende solo na, is gitaar-geweld achterwege gelaten.

Mandolines geven sprankelende accenten, door vrouwen gezongen tweede stemmen (van onder andere Victoria Williams en ex-Bangle Vicky Peterson) waaien feeëriek langs, en orgel en akoestische gitaar spelen koesterende klanken. De mogelijk op de loer liggende zoetheid in deze arrangementen krijgt tegenwicht van een voortvarende drummer. Wynn toont zich hier opnieuw een groot song-schrijver: met gevoel voor sfeer en subtiel in zijn uitingen van melancholie, erbarmen en afschuw.

    • Hester Carvalho