Staking Heineken drukt beurskoers van bierbrouwer

AMSTERDAM, 25 APRIL. De dreigende bierschaarste als gevolg van de stakingen bij Heineken drukte vanmorgen de aandelenkoers van de bierbrouwer.

AMSTERDAM De aandelen- en obligatiekoersen waren over een breed front lager. Na het middaguur was de Amsterdam EOE-index (AEX) met 3,43 punten gedaald naar 415,68. De vrees voor inflatie steekt weer de kop op. Nu de wereldeconomie aantrekt bestaat het gevaar dat de geldontwaarding sterker wordt.

De Amsterdamse effectenbeurs gaf vanochtend een schoolvoorbeeld van dergelijke ontwikkelingen. Evenals trouwens de andere beurzen in Europa. De veelal als maatstaf gebruikte 5,75 procent tienjarige staatslening 1994 zakte vanochtend op het Damrak tegen de middag ruim twee kwartjes weg naar 93,19. Ook de andere staatsleningen lieten 50 cent minder op het bord noteren. De algehele barometer voor de aandelenmarkt.

Bij de hoofdfondsen was uitgever Elsevier de enige die een winstje wist te boeken. Weliswaar daalde de koers in absolute zin met 3,40 gulden tot 165,90, maar het fonds werd zonder het slotdividend van 3,50 verhandeld. In feite ontstond zodoende een verbetering van een dubbeltje. Voor de rest was het daling wat de klok sloeg.

Bij de internationale waarden daalde Akzo 2,40 tot 220,60, verloor Unilever 30 cent op 209,40 en zakte Philips 70 cent tot 53,90. Koninklijke Olie, die veel met de dollar te maken heeft, raakte op 205,60 een gulden kwijt. KLM ging 60 cent achteruit naar 50,80. Voor de financiële waarden betekende de algemene stemming eveneens het opzoeken van lager gelegen terrein. ABN Amro ging twee kwartjes onderuit naar 62,40, Aegon daalde 80 cent tot 97,20, Amev twee dubbeltjes tot 74,40 en ING 60 cent tot 81,20.

Van de koersen van de haven- en transportfondsen ging ongeveer een gulden af. Heineken kreeg de gevolgen van de stakingen op zijn bordje en verloor een rijksdaalder op 238,20. Heineken gaat ervan uit dat de concurrenten geen misbruik zullen maken van de staking bij de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch. Maar een woordvoerder verwacht wel dat brouwerijen als Grolsch en Brand (een dochterbedrijf van Heineken) zullen voldoen aan een grotere vraag vanuit de markt.

Heineken wil uit concurrentie-overwegingen geen melding maken van de exacte schade die de staking het concern toebrengt. Het bedrijf spreekt zelf van miljoenen guldens per dag. Als het conflict ook gevolgen heeft voor de omzet op koninginnedag, dan zal dat “buitengewoon vervelende” gevolgen hebben voor het bierconcern, aldus een woordvoerder. De Industriebond FNV wijst er op dat Heineken ongetwijfeld verzekerd is tegen deze schade. Net als de vakbonden beschikken werkgevers immers over weerstandskassen. Op de rest van de vloer liepen de inzinkingen uiteen van twee dubbeltjes voor Ahold tot een gulden voor Hoogovens. Fokker bleef staan op 17,20, terwijl Hunter Douglas het bij 77,50 hield.

Als voorloper van deze ontwikkelingen zakte de koers van de dollar vanochtend op de Europese wisselmarkten met meer dan een cent. De Amerikaanse munteenheid noteerde om 10.00 uur op de wisselmarkt in Amsterdam 1,8925 na een koers van 1,9045 aan het eind van de vrijdagmiddag. De koersdaling volgde op de bijeenkomst van de ministers van financiën en centrale bankpresidenten van de grootste zeven industrielanden G7. “Daaruit is weinig dollarondersteunend nieuws voortgekomen”, concludeerde een handelaar.

TOKIO De beurs van Tokio heeft de winst van afgelopen vrijdag vandaag niet kunnen vasthouden. Zowel institutionele beleggers als particulieren remden de handel vandaag sterk af omdat zij met het oog op een aantal vakantiedagen in Japan die voor de deur staan geen nieuwe posities wilden innemen. De Nikkei 225-index sloot 255,25 punten lager op 19.709,14 piunten, een daling van 1,28 procent. Op de benoeming van Tsutomu Hata tot nieuwe premier werd door de rustig handelende beurs nauwelijks gereageerd. Volgens handelaren was dit politieke nieuws al eerder in het koersniveau verwerkt. Dat de politieke ontwikkelingen niettemin een belangrijke rol spelen op de beurzen bewees het afgelopen vrijdag het nieuws dat de Japanse sociaal-democratische partij bereid is tot een compromis inzake belastingverhoging. De koersen schoten daarna omhoog.