Staking bij Heineken in vierde dag

ROTTERDAM, 25 APRIL. De staking bij de brouwerijen van Heineken in Zoeterwoude en Den Bosch is vanmorgen de vierde dag ingegaan. Op beide lokaties ligt de bierproduktie sinds donderdagmiddag stil. Daardoor groeit de kans dat Koninginnedag, zaterdag aanstaande, het zonder bier van Heineken en Amstel moet stellen.

Cafés die contractueel verplicht zijn Heineken of Amstel te schenken, mogen van de bierbrouwer bij tekorten uitwijken naar een ander merk. “Er is dan duidelijk sprake van overmacht. Wij zullen in dat geval de ondernemers niet verbieden hun brood te verdienen”, aldus een woordvoerder van Heineken. Het bierconcern, met een marktaandeel van meer dan 50 procent, verwacht dat in de loop van de week de eerste problemen ontstaan bij de verkoop van Heineken- en Amstelbier. Mogelijk kampen sommige supermarkten vanaf vandaag al met tekorten.

De staking werd donderdagmiddag uitgeroepen door de Industriebond FNV. De leden van deze bond bij het bierconcern zijn ontevreden over het 'eindbod' dat Heineken voor een nieuwe CAO heeft gedaan. Dit bod voorziet in een tweejarige CAO met een loonsverhoging van in totaal 2 procent en een eenmalige uitkering van 1 procent. Verder wil Heineken 60 werkervaringsplaatsen scheppen en het aantal deeltijdbanen met 200 uitbreiden.

De Industrie- en voedingsbond CNV en de Unie BLHP hebben dit bod geaccepteerd. De Industriebond FNV daarentegen vindt het “veel te mager”. Deze bond eiste in eerste instantie een vierdaagse werkweek. Toen Heineken daarover niet wilde onderhandelen, stapte de bond over op een looneis van 2,5 procent dit jaar. Die eis wees het bierconcern anderhalve week geleden af.

Ongeveer 400 van de circa 1.100 geregistreerde stakers waren vanmorgen in Gouda bijeen om de situatie te bespreken. Voorzitter B. van der Weg van de Industriebond FNV keerde zich in felle bewoordingen tegen de Industrie- en voedingsbond CNV, die afgelopen weekeinde een brief aan alle Heineken-werknemers stuurde. Daarin wordt het akkoord als “een uitstekend resultaat wat betreft werkgelegenheid en loon” bestempeld. De FNV-bond beschouwt de CNV-brief als “een dolkstoot in de rug”.