Shaffy niet naar Vlaams zangfeest

BRUSSEL, 25 APRIL. Het jaarlijkse Vlaamse zangfeest van het Algemeen Nederland Zangverbond (ANZ) in het Sportpaleis van Antwerpen heeft afgelopen weekeinde geleid tot grote ruzie in het bestuur. Aanleiding is het niet doorgaan van optredens van Ramses Shaffy en Hans de Booij.

Shaffy zegde onlangs geschrokken af nadat hij brieven had ontvangen van onder andere zijn Vlaamse fanclub, waarin op wordt gewezen dat de massale samenzang ook wordt bijgewoond door 'neo-fascisten'. ANZ-voorzitter Hugo Portier stuurde een persoonlijke brief naar De Booij waarin hij stelde dat de Nederlandse zanger beter niet kon komen om eventuele incidenten te vermijden.

Die actie van Portier is voorzitter Rob Eykens van de regie- en programmacommissie van het ANZ in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens Eykens, die zijn ontslag heft ingediend, dreigt het ANZ slachtoffer te worden van polarisatie. Linkse groeperingen leggen het Zangfeest ten onrechte een fascistisch imago op, aldus Eykens. Met de komst van Shaffy en De Booij had het ANZ duidelijk kunnen tonen dat “wij niet in de hoek van de fascisten zijn te situeren”.