SEMIPROF: Handbalster Laura Robben

Ik heb hiervoor een paar jaar aan de lopende band gewerkt in Roermond. Daar maakten ze fotoalbums. Ik wilde al heel lang op de markt gaan staan, maar niet voordat ik gestopt zou zijn met handballen. Maar ja, misschien ga ik nog wel een paar jaar door, dus daar kun je ook niet eeuwig op wachten. Ik ben altijd met m'n moeder naar de markt geweest. En vroeger heb ik met een vriendin nog even een kraam gehad in Amsterdam.

“Op dinsdag en woensdag moet je 'meelopen' met de wachtmeester. Dan kan het gebeuren dat je weer naar huis kunt gaan. De andere dagen heb ik een vaste plaats. Ik ben hier om kwart over zeven. Als je later komt moet je gaan sjouwen. Nu kan ik voor de kraam laden en lossen. Het is best veilig hier. Onderling wordt er veel op elkaar gelet.

“Eerst ben ik met leer begonnen. Dat ging wel redelijk, maar het is toch een duurdere uitgave. Van de zomer kopen de mensen niet zomaar een jas. Ik verkoop vooral t-shirts. De verkoop is niet optimaal. Je moet 't toch na een jaar of anderhalf jaar bekijken. Als het niet lonend is, wordt het moeilijk.

“De komende tijd ga ik wat meer op sportgebied verkopen. Ik heb zelf wel connecties die me kunnen helpen met de voorraad. Je moet sowieso goedkope dingen erbij houden. Het is heel moeilijk om te bepalen wat de klanten willen. Helemáál als beginneling. Af en toe probeer je een paar dingen. Dan koop je een kleine voorraad in. Stel dat het niet verkoopt, dan moet je onder de prijs gaan verkopen en dat is toch niet de bedoeling. Af en toe ga ik wel eens de markt over. Als je hetzelfde artikel hebt en je bent veel duurder, dan ....

“Ik ben voor het handballen naar Roermond verhuisd. Wij trainen vier uur per week, zo'n anderhalf uur. Meestal ben ik om twee uur thuis, dus dan heb je nog tijd om even uit te rusten. Als je een interland moet spelen, ben ik gewoon afwezig. Dan kun je een loonderving vragen via de handbalbond. In principe krijg je honderd procent terug natuurlijk. Ik heb 220 interlands gespeeld ongeveer.

“Ik ben nu 32 en ga nog sowieso twee jaar door. In principe ga ik dan terug naar Amsterdam, maar ik weet het niet voor honderd procent zeker. Misschien ga ik iets in de keeperstraining doen. Daar weet je toch het meeste van. Als je ziet hoe wij soms tegen een trainer of coach uitvallen, vind ik het knap dat ze het volhouden.