Salvador kiest kandidaat rechts tot president

MEXICO-STAD, 25 APRIL. De presidentsverkiezingen van El Salvador zijn gisteren, zoals alom werd verwacht, in de tweede ronde gewonnen door de rechtse kandidaat Armando Calderón Sol.

Hij versloeg zijn linkse tegenstander Rubén Zamora met twee maal zo veel stemmen, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. Meer dan de helft van de Salvadoraanse kiezers ging gisteren niet stemmen. De officiële uitslag wordt in de loop van vandaag verwacht.

Volgens opiniepeilingen bij de uitgang van de stembureau's en de eerste onofficiële tellingen zou de 45-jarige Caldéron, kandidaat van de rechtse Nationalistische Republikeinse Alliantie (ARENA), zo'n 66 procent van de stemmen hebben behaald. Zamora, die meedeed namens een coalitie waarvan de voormalige guerrillabeweging FMLN deel uitmaakt, zou ongeveer 33 procent van de stemmen hebben gekregen.

De tweede stemronde was nodig omdat Calderón Sol tijdens de eerste ronde op 20 maart juist bleef steken onder de vijftig procent van de stemmen die hij nodig had voor absolute overwinning. Rubén Zamora kwam in de eerste ronde op ruim 24 procent uit. De overige kandidaten uit de eerste ronde konden in de tweede ronde niet meedoen.

De verkiezingen verliepen gisteren vrij rustig, al bleken niet alle oneffenheden van de eerste te zijn weggewerkt, zoals het ontbreken van namen op kieslijsten. Hoewel de overheid gratis vervoer ter beschikking had gesteld - het kiesstelsel van El Salvador dwingt de burgers om over grote afstanden te reizen - namen vele kiezers niet eens de moeite te gaan stemmen, omdat zij vonden dat op 20 maart al vrijwel vaststond dat de ARENA-kandidaat ruimschoots zou gaan winnen. Calderón Sol zelf liet gisterochtend al weten er vanuit te gaan dat hij zou worden gekozen als de nieuwe president.

Het was de eerste keer in meer dan zestig jaar dat de Salvadoranen in vredestijd en onder een burgerregering een nieuwe president konden kiezen. Twee jaar geleden kwam een einde aan de bloedige burgeroorlog die het land in de jaren tachtig meer dan 75.000 doden heeft gekost. Het was ook voor het eerst dat alle partijen uit het politieke spectrum konden deelnemen aan het stembusproces.