Richard Nixon

The Guardian

Hij was een robuuste, ontembare vechter. Hij was ook een boef en een leugenaar. Hij behaalde aanzienlijke resultaten in het buitenlands beleid, die ertoe bijdroegen de bekrompen Koude Oorlogs-ideologie die het Amerikaanse denken in het verleden zozeer had beheerst, uit te hollen. Desondanks is de erfenis van Richard Nixon duister en storend. Je hoeft maar naar Whitewater te kijken en de verraderlijke manier waarop het presidentschap van Clinton onder vuur wordt genomen om je te realiseren dat Nixons Watergate een langwerkend gif in de Amerikaanse psyche injecteerde. Amerika, en waarschijnlijk de wereld, zouden beter af geweest zijn als Nixon zich uit het openbare leven had teruggetrokken na zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen van 1960 en het Witte Huis nooit had bereikt.