Rai-concert van het Concertgebouworkest voor dit jaar afgelast

AMSTERDAM, 25 APRIL. Het Koninklijk Concertgebouworkest zal dit jaar in juni niet het traditionele en massaal bezochte concert in een van de hallen van de Amsterdamse Rai geven. De Avro, die de laatste jaren het evenement uitzond via de tv, was deze keer niet tevreden met de programmavoorstellen van het Concertgebouworkest. Financiële steun van een omroep is onontbeerlijk voor het doorgaan van het concert.

Na het concert van vorig jaar, waarop Edo de Waart bij het Kon. Concertgebouworkest een door Caroline Kaart gepresenteerd Amerikaans programma leidde met sopraan Roberta Alexander en bas Willard White als solisten, waren volgens de Avro duidelijke afspraken gemaakt over de voorwaarden voor een goed concert dit jaar. Na een Oostenrijks programma onder leiding van Nikolaus Harnoncourt in '92 en het Amerikaanse programma in '93 zou dit jaar een Italiaans programma worden gegeven o.l.v. Riccardo Chailly. Maar zijn medewerking was lange tijd onzeker en ging uiteindelijk niet door wegens de door hem geleide uitvoeringen tijdens het Holland Festival in juni van Verdi's opera Falstaff in het Muziektheater en een door hem gedirigeerd concert van het Asko.

Daarna kwam het Concertgebouworkest met het voorstel de jeugdige Russische pianist Jevgeni Kissin te laten soleren. Maar voor de Avro paste zijn optreden niet bij het karakter van het populaire concert en zou dat zoiets worden als “intiem tafelen in een automatiek.”

De Avro, die elk jaar ook het Eurovisie Kerstconcert van het Concertgebouworkest uitzendt, zegt graag te willen doorgaan met het op de tv brengen van een groot evenementsconcert van het Concertgebouworkest. Maar dan moet het programma passen bij het karakter daarvan. Het evenement zou in de toekomst opnieuw in de Rai kunnen plaatsvinden, maar ook kunnen worden verplaatst naar bij voorbeeld het Amsterdamse Vondelpark, waarbij het orkest dan zou kunnen optreden op een overdekt podium met video-projectie, zoals dat ook twee keer gebeurde was tijdens de Amsterdamse Uitmarkt op het Museumplein.

Een woordvoerder van het Concertgebouworkest zegt het besluit van de Avro zeer te betreuren terwijl het niet mogelijk was om op korte termijn een combinatie van solist, programma en dirigent te vinden die geschikt was voor een Rai-concert voor breed publiek. Het Concertgebouworkest benadrukt in de toekomst bijzonder geïnteresseerd te zijn in een dergelijk evenement, dat ook zou kunnen worden omgezet in een openluchtconcert.

Het Rai-concert werd in 1961 voor het eerst in de toen nieuwe Europahal gegeven met Eugen Jochum en Bernard Haitink als dirigenten. Het was altijd een geliefd en door duizenden liefhebbers bezocht onderdeel van het programma van het Holland Festival. Solisten als de zangeressen Erna Spoorenberg, Cristine Deutekom, Teresa Berganza, Gré Brouwenstijn, Elly Ameling en Grace Bumbry en de violist David Oistrakh traden er ondermeer in op. Ook Kirill Kondrasjin en Riccardo Chailly dirigeerden het Concertgebouworkest in de Rai. De laatste jaren, waarin telkens 10.000 mensen het evenement bezochten, was Holland Festival-directeur Jan van Vlijmen uitgekeken op de formule en was het Rai-concert soms geen onderdeel van het festival. En als het dat wel was, zoals vorig jaar, werd dat voor het publiek geheim gehouden.