Politie vindt drie pistolen bij oom van Brinkman

SCHERPENZEEL, 25 APRIL. Bij de invallen in huizen en kantoren van Arie V., de aangetrouwde oom van CDA-lijsttrekker Elco Brinkman, zijn in totaal drie handvuurwapens aangetroffen. Voor tenminste één van die wapens beschikte de textielhandelaar niet over een vergunning.

Het vermoeden bestaat dat V. ook voor de andere twee wapens geen vergunning had. Dat heeft een woordvoerder van de Noordwijkse politie vanmorgen meegedeeld. Bij de inval in het kantoor van Arie V.'s beheersmaatschappij Arscop in Scherpenzeel werd eerder deze maand een wapen aangetroffen in een hutkoffer. De Fiod, die de inval deed, heeft dat pistool overgedragen aan de politie van Scherpenzeel. Ze trof later nog een tweede handvuurwapen aan in een bankkluis van de textielhandelaar. Ook dat pistool werd aan de politie overgedragen.

De politie in Scherpenzeel heeft nog steeds niet kunnen vaststellen of V. voor die wapens de vereiste vergunningen had. Ze zal Arie V. daarover nog nader verhoren, zo werd vanmorgen meegedeeld. In de politie-administratie zijn de vergunningen in ieder geval niet aangetroffen.

Bij de inval in V.'s huis in Noordwijk werd door de politie aldaar een derde vuistvuurwapen aangetroffen, waarvoor de eigenaar zeker geen vergunning had. “Dan hadden we dat geweten”, aldus een politiewoordvoerder vanmorgen. Anonieme ex-werknemers van Arie V.'s textielbedrijf in Scherpenzeel hebben eerder al verklaard dat hun oud-directeur “gewapend over straat ging”.

Dat de Fiod bij de huiszoeking in Scherpenzeel een wapen aantrof, werd aanvankelijk geheim gehouden omdat die vondst volgens het Openbaar Ministerie in Arnhem geen relatie had tot de kwestie die onderzocht werd. Pas enkele dagen na de inval gaf de politie tegenover deze krant toe dat in V.'s kantoor een handvuurwapen was aangetroffen. Naar nu blijkt zijn er elders dus nog twee gevonden.

De invallen bij Arie V.'s beheersmaatschappij Arscop werden gedaan om te achterhalen of het bedrijf belastingfraude had gepleegd. Elco Brinkman is zoals bekend commissaris bij de beheersmaatschappij. De door de Fiod onderzochte fraude zou zich hebben afgespeeld in een periode dat Brinkman nog niet als commissaris aan het bedrijf verbonden was. De kritiek op Brinkman richt zich de laatste tijd evenwel niet zozeer op diens betrokkenheid bij een mogelijk frauderend bedrijf, maar vooral op zijn 'inschattingsfout' om met een (mogelijk) discutabel persoon als Arie V. in zee te gaan.