Poging tot coup van parachutisten mislukt in Burundi

BUJUMBURA/KIGALI, 25 APRIL. Een eenheid parachutisten van het leger van de Middenafrikaanse staat Burundi heeft vannacht geprobeerd een staatsgreep te plegen. Dat heeft de stafchef van het Burundische leger, kolonel Jean Bikomagu, vanmorgen verklaard. Volgens Bikomagu is de staatsgreep mislukt. Inmiddels zijn vier kapiteins die bij de staatsgreep waren betrokken, gearresteerd.

Volgens diplomatieke bronnen in Bujumbura hebben weinig Burundiërs voldaan aan een ultimatum van de regering om alle wapens in te leveren voor gisteravond zes uur Burundische tijd.

Het Burundische leger kwam in oktober al in opstand, nadat voor het eerst in de geschiedenis van Burundi een Hutu-president, Melchior Ndadaye, aan de macht was gekomen. Bij deze staatsgreep werd Ndadaye gedood. Het leger richtte vervolgens een bloedbad aan onder Hutu's. In februari keerde de rust enigszins terug, toen Ndadaye werd opgevolgd door Cyprien Ntaryamira, een gematigde Hutu die een coalitieregering vormde met Tutsi-partijen. Ntaryamira kwam echter op 6 april om het leven, toen het vliegtuig waarin hij met zijn Rwandese ambtgenoot uit Tanzania terugkeerde, na een raketaanval bij de Rwandese hoofdstad Kigali neerstortte. Na de dood van Ntaryamira ontstond grote angst in Burundi dat het - net als in Rwanda - tot nieuwe gewelddadigheden zou komen tussen Hutu's en Tutsi's. Aanvankelijk gebeurde dat niet, omdat alle politieke partijen in Burundi tot kalmte maanden en onderstreepten dat de president van Rwanda het doelwit was van de aanval, en niet die van Burundi. Sinds een aantal dagen zijn er echter schermutselingen tussen Burundische soldaten en Hutu-strijders in een buitenwijk van Bujumbura.

In Rwanda werd er vanmorgen weer hevig gevochten tussen de Tutsi-rebellen van het Rwandese Patriottische Front (RPF) en het Rwandese regeringsleger. Pogingen om in de Tanzaniaanse stad Arusha tot een staakt-het-vuren te komen liepen dit weekeinde op niets uit. Vertegenwoordigers van de Rwandese regering kwamen niet opdagen toen een vliegtuig van de VN hen in de stad Gitarama wilde ophalen. (AP, AFP, Reuter)