Ongeldige treffer belast Duitse voetbal

BONN, 25 APRIL. “Nou joh, het was moeilijker om die bal er naast te krijgen dan erin.” Met deze woorden moet de doelman van FC Nürnberg, Andreas Köpke, zaterdag in het Olympiastadion van München collega-international en Bayern-speler Thomas Helmer overeind geholpen hebben. Dat was in de 24ste minuut van de Beierse derby tussen bijna-kampioen Bayern en de nog enigszins in degradatienood verkerende FC Nürnberg.

De bal was net, tijdens een scrimmage vlak voor de Nürnberg-doellijn, via Helmers hak naast gegaan. Helmer liep al geërgerd weg, langs de lijn draaide Bayern-trainer Beckenbauer zich al woedend gesticulerend om naar de tribunes, het Münchense publiek begon een fluitconcert. Toen werd het even muisstil. Wat deed scheidsrechter Hans-Joachim Osmers uit Bremen? Die wees naar het midden. Het was 1-0 voor Bayern, vond hij.

Arme man, 's avonds zou het doelpunt dat wèl telde maar geen doelpunt wás, nog tientallen keren op de Duitse televisie worden vertoond. Thuis bij mevrouw Osmers kwam een reeks telefoontjes op gang waaruit zij kon opmaken dat ze spoedig weduwe zou zijn.

Zelf had hij het niet goed kunnen zien, maar zijn grensrechter had een doelpunt aangegeven, had haar man gezegd na afloop van het met 2-1 door de thuisclub gewonnen duel. Een duel waarin hij in de tweede helft Bayern-captain Matthäus géén rode kaart had gegeven (maar geel) toen deze op de rand van het strafschopgedied 'per noodrem' de doorgebroken Nürnberg-aanvaller Sutter had gevloerd.

Nóg een dramatisch ontwikkeling had het duel gekend, namelijk in de 81ste minuut (bij de stand 2-1), toen ex-Bayern-speler Schwabl voor Nürnberg een strafschop miste. De afgedankte Bayern-keeper Aumann, hij gaat naar het Turkse Besiktas, was naar de goede hoek gedoken. Zo behield Bayern met nog twee wedstrijden een voorsprong van twee punten op Kaiserslautern.

Nürnberg (26 punten), dat nog kan degraderen doordat Freiburg zaterdag met een overwinning op Stuttgart (0-4) zijn achterstand tot twee punten terugbracht, heeft officieel bij de Duitse voetbalbond geprotesteerd tegen het 'niet-doelpunt'. De DFB is door dat protest in een moeilijk parket geraakt. Enerzijds heeft de bond als regel dat de waarnemingen van de scheidsrechter beslissend en zulke protesten achteraf niet aanvaardbaar zijn. Afwijking van die regel op grond van televisiebeelden, zoals voor het laatst in 1978 (toen Borussia Neunkirchen - Stuttgarter Kickers moest worden overgespeeld), zou voor een gevaarlijk precedent zorgen.

Anderzijds heeft 'heel Duitsland' gezien, en geeft scheidsrechter Osmers intussen toe, dat Bayern zaterdag een doelpunt cadeau kreeg dat zowel voor zijn kampioenschap als Nürnbergs degradatie beslissend kan zijn.

De DFB is al half over de brug, vandaag zou het Nürnberg-protest worden besproken. Als de bond toegeeft valt hij van zijn geloof. Als de bond het protest afwijst staan alle Duitse voetballiefhebbers buiten München klaar om hem van 'begunstiging' van de club van Beckenbauer en Matthäus te beschuldigen.